Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A GE magyarországi leányának 2015. évre vonatkozó beszámolója még nem elérhető, ám Joerg Bauer, a General Electric (GE) magyarországi leányvállalatának elnöke az MTI-nek adott interjút a tavalyi évről. A vállalat árbevétele tavaly 4452 milliárd forintra nőtt, az egy évvel korábbi 1606 milliárd forintról, az Alstom francia gépipari konszern erőművi és áramelosztó berendezéseket gyártó üzletág (Power and Grid) integrációja és az ezzel kapcsolatos átszervezés, valamint a kapcsolódó egyszeri árbevételnövekedés következtében - idézi a portál.

Ennek eredményeként a magyarországi leányvállalat adófizetési kötelezettsége a 2014-es, mintegy 63,96 milliárd forintról 585,35 milliárd forintra emelkedett a konszolidált, nem auditált adatok szerint. Ezzel párhuzamosan a magyar cég adózás előtti eredménye 304,32 milliárd forintról 4415 milliárd forintra ugrott - mondta Bársony Farkas, a GE Hungary Kft. adózásért is felelős ügyvezető igazgatója.

A Portfolio szerint ez az interjú lényegében leleplezi a Nemzetgazdasági Minisztérium elmúlt hónapokbeli titkolózását a növekedési adóhitel lényegéről. Ezek alapján valóban egyetlen cég vehette igénybe az idén bevezetett növekedési adóhitel intézményét (az interjúból nem derül ki, hogy a GE élt-e a növekedési adóhitel intézményével, azonban a gigantikus adófizetési számok kísértetiesen megegyeznek).

Adóparadicsom lett az ország

A Nemzetgazdasági Minisztérium három hónapja titkolózik a növekedési adóhitel ügyében. Március elején ugyanis kihirdette, hogy a cégek az előzetes jelzések alapján 542 milliárd forintnak megfelelő adófizetési kötelezettségre vehetik igénybe a növekedési adóhitelt. Ezt követően a Költségvetési Felelősségi Intézet mutatott rá arra, hogy a magyar gazdaság fundamentumai nem indokoltak volna ekkora társasági adóbevétel-ugrást, vagyis biztosan nem magyarországi gazdasági eseményből keletkezett, tehát Magyarország ahhoz hasonló, "adó-átcsábító" megoldáshoz folyamodhatott.

A GE magyarországi leányának mostani nyilatkozata alapján ez a sejtés beigazolódott: vagyis szinte kizárólag a multicég aknázhatta ki a növekedési adóhitel lehetőségét.

Mi a növekedési adóhitel?

Ezen eszköz lényege, hogy ha egy legalább három éve működő, Magyarországon bejegyzett cég egyik évről a másikra legalább meghatszorozza a nyereségét, akkor a növekményre eső társasági adót nem kell azonnal, teljes összegben befizetnie az államkasszába, automatikusan fizetési haladékot kap: a teljes összeget az adóévet követő két év alatt 8 egyenlő részben, negyedévente kell csak megfizetnie.