A bank vezető tisztségviselőjét azzal vádolja az ügyészség, hogy az osztrák pénzverde felügyelőtanácsi tagjaként tudomása volt a pénzverde Szíriával és Azerbajdzsánnal kötött, korrupciógyanús üzleti megállapodásairól. A vádemelés után a bank közgyűlése felfüggesztette őt tisztségéből. Duchatczek (képünkön balra, Ewald Nowotny jegybankelnökkel) azzal indokolta lemondását, hogy nézete szerint a közgyűlés túllépte a hatáskörét, amikor a vád miatt felfüggesztette őt hivatalából.

A vádhatóság szerint a pénzverde szerződéseket kötött Szíriával és Azerbajdzsánnal bankjegyek és érmék gyártására. A feltételezés szerint az üzlet érdekében a megbízó országok tisztségviselőinek 14, illetve 20 százalékos kenőpénzt fizettek, s összesen 14 millió euró folyt külföldi számlákon, offshore társaságokon keresztül a külföldi tisztségviselőkhöz.

Az ügyészség másfél évvel ezelőtt kezdett nyomozni az ügyben. A nyomozás kezdetén felügyelőtanácsi tagságukkal összefüggésben vizsgálat alá vonták Ewald Nowotnyt, az osztrák jegybank jelenlegi kormányzóját és Peter Zöllnert, a bank igazgatóját is. Ellenük az eljárást vádemelés nélkül zárták le. Duchatczek több évtizedes szolgálati idő után júliusban vonult volna nyugdíjba a nemzeti banktól.