Francia katonák megtalálták a csütörtök hajnalban eltűnt algériai utasszállító repülőgép roncsait Maliban - jelentette honlapján a BBC brit közszolgálati adó a BFMTV francia tévécsatorna jelentésére hivatkozva.A  francia légierő két Mirage-2000 típusú vadászgéppel látott neki a repülő felkutatásához.

A meg nem erősített francia jelentések szerint a repülőgép Mali középső vagy északi részén zuhant le.

Az Air Algérie légitársaság AH 5017-es számú, Ouagadougouból Algírba tartó járatával a felszállás után mintegy 40 perccel szakadt meg a légi irányítás kapcsolata. A gép pilótái nem sokkal korábban "vihar miatt" a járat útvonalának megváltoztatását kérték. Az utasszállítón 110 utas volt, köztük 51 francia állampolgár, és hét tagú személyzet utazott.

A hét tagú személyzet tagjai spanyol állampolgárok, míg az utasok zöme francia állampolgár, többségében turista. Az algériai rádió közlése szerint 51 francia, 26 Burkina Fasó-i és 7 algériai állampolgár, valamint libanoniak, kanadaiak, spanyolok, ukránok és luxembourgiak is vannak az utasok között - írja az Index.

A Cink.hu szerint a gépen utazott Fidel Castro unokahúga, az 51 éves Mariela Castro is, akinek apja Fidel öccse, Raúl, aki jelenleg az ország elnöke, anyja Vilma Espín volt, a kubai Nemzeti Szexuális Oktatási Központ igazgatója.

Az eltűnt repülőt ugyan az algériai légitársaság üzemelteti, de a gép tulajdonosa a Swiftair nevű spanyol magáncég. A járat heti négyszer repült Burkina Faso és Algéria között.

Kép: MTI/AP

A hatóságok nem zárják ki annak lehetőségét sem, hogy szándékos támadás történt. A gép eltűnésének helyszínén, Mali északi térségében aktívak a dzsihadisták, akik a reguláris erők ellen küzdenek. Az Air Algérie illetékesei a spanyol hírügynökséggel azt közölték, hogy a Mali északi részén uralkodó rossz időjárás a "legvalószínűbb oka" a gép eltűnésének.