Ha a hőmérséklet a vártnak megfelelő mértékben emelkedik, úgy Brazília és Közép-Amerika kávétermesztésre alkalmas területeinek mintegy 80 százaléka alkalmatlan lesz a legnépszerűbb kávéfajta, az Arabica termesztésére 2050-ig - derül ki az International Center for Tropical Agriculture adataiból.

Globálisan 50 százalékos visszaesés várható a termelésben ugyanezen időszakban. Ezen folyamat legvalószínűbb kimenetele pedig a kínálat csökkenése és az árak emelkedése lesz - olvasható a Business Insideren megjelent elemzésben.

Miközben teljes közösségek kerülnek veszélybe, melyek ki vannak téve a termesztésnek, a fogyasztók is rá lesznek kényszerülve arra, hogy egészen új kínálati csatornákat építsenek ki, ami nemcsak bonyolult, de elég drága is. A klasszikus beszállítói láncok komoly kockázatoknak vannak kitéve, nem véletlen, hogy a leginkább az olyan óriások aggódnak, mint a Starbucks - írta a portál. A vállalat eddig úgy reagált, hogy segíti a közreműködő farmerek termesztési lehetőségeit, miközben igyekszik csökkenteni saját környezetre gyakorolt hatásait.

A baljós jelek már eddig is mutatkoztak. Az Egyenlítő mentén meghúzódó kávétermesztő térségben ugyanis folyamatosan emelkedik a hőmérséklet, csökkentve ezzel a termést. Ráadásul az olyan országokat tömörítő övezetben, mint Vietnam, Indonézia, Brazília vagy Tanzánia eddig nem jelentkező betegségek is felütötték a fejüket, szintén a klímaváltozás következtében.