A Die Welt című német konzervatív lap Zilahy Péter magyar írótól közölt cikket a választásokról. A szerző Magyarország abszurd című írásában kiemelte, hogy az utóbbi négy évben "Orbán és pártja olyan hálózatot és gazdasági hatalmat épített fel, amelyet már nem lehet megrendíteni". A Fidesz az országot négy évig ellenzék nélkül kormányozta, és az ellenzék szerepét "az EU vette át" - tette hozzá.

Hangsúlyozta: kétségtelen, hogy Orbán Viktor az egyik legtehetségesebb mai magyar politikus, és sokat tett a magyar demokrácia fejlődéséért, ami az uniós csatlakozáshoz vezetett. Ugyanakkor annyira összpontosította a hatalmat, mint senki más előtte, és a "helyzeteket autoriter módon kezeli" - tette hozzá, megjegyezve, hogy "Orbán rezsimje nem bátorít kritikai gondolkodásra és a hűséget minden érdem fölé helyezi".

Emlékmúzeumokrl ír a Der Standard

A Der Standard című osztrák liberális napilap az EU volt szocialista tagállamaiban működő, államilag finanszírozott emlékmúzeumokkal foglalkozik. Ljiljana Radonic politológus, aki azt kutatja, hogy hogyan jelenik meg a második világháború a volt szocialista államok történelemszemléletében, a múlttal való szembenézés két fajtájáról beszél. Az egyik az "európai normákat" figyelembe véve foglalkozik a múlttal - ilyen például a washingtoni Holokauszt Múzeum vagy a budapesti Holokauszt Emlékközpont.

A másik irányzat viszont jelképes egyenlőségjelet tesz a nemzetiszocializmus és a kommunizmus közé, hogy azután a szovjet megszállás alatti szenvedéseket jobban előtérbe helyezze. A napilap szerint például a vilniusi Népirtások Áldozatainak Emlékmúzeuma kizárólag a két szovjet megszállással foglalkozik, miközben a holokauszt és Litvánia náci megszállása teljesen hiányzik anyagából. Ehhez a csoporthoz tartozik a cikk szerint a budapesti Terror Háza is, amely csak két és fél termet szentel a nemzetiszocialista, míg húszat a kommunista bűnöknek. "A Terror Háza jól példázza a mai Magyarország vagy még inkább a Fidesz-kormány revizionista és nacionalista narratíváját" - véli a politológus, aki szerint ez a tendencia a választások után csak tovább fog erősödni.

Az emlékmű nem csak itthon téma

A Liberation Orbán erőszakolja a náci megszállás vitatott emlékművét címmel közölt budapesti tudósítást.

A francia baloldali lap szerint a berlini fal hangulatát idézi a Szabadság tér, ahol egy hete tüntetők minden nap lebontják a kordont, "amely mögött Orbán Viktor egy vitatott emlékművet építtet", majd azt a munkások minden reggel újraépítik.

A cikk szerzője kiemeli, a kormány a második világháború valamennyi áldozatára kíván emlékezni az emlékművel, amelynek ellenzői szerint viszont az építmény kiválóan illusztrálja a szélsőjobboldal és jobboldal álláspontját arról, hogy a "Magyarországra 1944-ben érkezett" németeket terheli egyedül a felelősség a több mint 500 ezer zsidó elpusztításáért és sok nem zsidó magyar haláláért.