Párizs békebeli bája az elmúlt években valóban ósdinak hatott, legalábbis azoknak, akik külföldi vakációikon a helyi vendéglők kínálatára is kíváncsiak - kezdi a francia főváros különleges éttermeiről szóló beszámolóját a Bloomberg. London, New York és a világ számos további csillogó nagyvárosa sokkal jobb lehetőséget kínált a kulináris élvezetek kedvelőinek.

Ennek a "sötét korszaknak" azonban vége. A francia séfek magukra találtak, újra felfedezték kreativitásukat és képzelőerejüket, amelyek segítségével ötvözni tudják hazájuk konyhájának gazdag tradícióit a világ minden táján feltűnő új ötletekkel. Ételeik egyesítik e kettőt, új életet lehelve a párizsi vendéglők kínálatába.

Jó szellem és kedvesség

És a konyhában megjelent új szellem áthatja az étkezőhelyiségeket is. A felszolgálást minden korábbinál kedvesebbnek találhatják azok, akik az elmúlt évtizedekben felkeresték Párizst. Mindent elárul a változó szellemről, hogy nem "várják el" a vendégtől a francia nyelvtudást. Az is a legjobbat kapja, aki egy szót sem beszél a helyiek anyanyelvén.

Még azokon a helyeken is igyekeznek a lehető legjobban kommunikálni a vendégekkel, ahol nincs angol nyelvű menü. Persze a mai világban sokat segíthetnek a fordításban az okostelefonok erre szolgáló alkalmazásai. Nem mindegy ugyanakkor, hova tér be a látogató - a turisták tájékoztatása ez ügyben a francia fővárosban sem jobb, mint máshol.

A Bloomberg cikke a legismertebb, Michelin-csillagos vendéglőket vezető konyhafőnökök véleménye alapján felsorolja a legizgalmasabb helyeket. Olyan vendéglőket, amelyek különleges ételeket kínálnak elfogadható áron. (Ezen a linken mindegyikük nevét és címét, illetve egy Párizs-térképen a helyüket is megtalálhatja az olvasó - a szerk.)

Hölgyek előnyben

Egyikük az Allard.Ennek a vendéglőnek az az érdekessége, hogy egy nő, Marthe Allard alapította 1932-ben és bár ma egy férfi tulajdonában van, konyháját szintén nő, Laëtitia Rouabah vezeti. Régi vágású, charme-os hely igazán jó ételekkel, és egy menü kijön 34 euróból (tíz és fél ezer forint).

Aki kedveli a modern ipari dizájnt, az keresse fel a Champeaux-t. Homárlevesük 22 euróért (6800 forint) állítólag fenséges.

"Intézménynek" minősítik a szakértők Chez L'Ami Louis bisztrót, amely népszerű a turisták körében és ezért sokszor zsúfolt, mégis érdemes megpróbálni bejutni és megkóstolni sült csirkéjüket és sült krumplijukat.

Külföldi hatások

A Le Cherche Midi, amelyet 1978-ban alapítottak az egyetlen olasz étterem a Bloomberg listáján. Az üzletet vezető testvérpár közép-olaszországi szülőhelye ízeit vitte Párizsba.

A Pirouette az első olyan vendéglők között van, amely ínyencbisztróként határozza meg magát. Csupán öt-öt elő- és főételt, illetve desszertet kínálnak, áraik 20 eurónál (6200 forint) kezdődnek. Egyszerű, "őszinte" ételeket kínálnak - mondja egy hozzáértő. Kiválók a boraik és a vendéglő atmoszférája.

A Les Poulettes Batignolles séfje 13 éves spanyolországi tapasztalatszerzés után tért vissza a francia fővárosba. A napi kínálatot krétával fekete táblára írják. A szakértők szerint a szakácsa nagyon párizsi bisztrót hozott össze katalán hatásokat tükröző ételeivel.