Érdekes közbeszerzést bonyolított le az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) a csalad.hu weboldal létrehozására és a kapcsolódó support szolgáltatás egy éves biztosítására, azt ugyanis a tárca eredményről szóló tájékoztatója szerint saját maga, az Emmi nyerte meg. Az Emmi nyílt közbeszerzésén nyolc cég tett ajánlatot, köztük informatikai és pr-es vállalkozások. Az eljárást júliusban hirdette meg a minisztérium, a szerződést pedig október 2-án írta alá saját magával - derül ki a magyar és uniós közbeszerzési eljárások figyelésével foglalkozó Közbeszerzési Hirdetmény Figyelő (KHF.hu) portálon megjelent adatokból.

A közbeszerzéssel kapcsolatban megkerestük az Emmit, s a család- és ifjúságügyért felelős államtitkárság válasza szerint nem az Emmi nyerte meg az eljárást, ez a Közbeszerzési Értesítőben tévesen szerepel. A hibáért elnézést kérünk, köszönjük, hogy felhívta rá a figyelmet - írták lapunknak. A hirdetmény javításáról soron kívül intézkedtek. A nyertes ajánlattevő a Nowart Szolgáltató Bt., amelynek átalakulása folyamatban volt a közbeszerzés alatt, ezért a szerződést már a jogutód E-Innovart Kft.-vel kötötte meg a minisztérium. A szerződés a kormányzati portálon is megtalálható - írta az Emmi a Napi.hu-nak.

Az eljárás eredményéről szóló közbeszerzési tájékoztatóban az állt, hogy a közbeszerzés kiírója az Emmi, amelynek székhelye az V. kerület, Akadémia utca 3. szám alatt van, míg a közbeszerzés nyertese az Emmi V. kerület, Arany János utca 6-8. szám alatti telephelye (itt található többek közt az egészségügyért felelős államtitkárság). A közbeszerzéssel kapcsolatos információk, dokumentumok is az Arany János utca 6-8. alatt voltak beszerezhetők, mint ahogy az ajánlatokat is ott kellett benyújtani - a cím azonos a nyertes címével is.

Kép:

Családbarát kormányzati kampány indul

A kormány júliusban hozott határozatot arról, hogy a családbarát közgondolkozást erősítő, a családbarát szemléletformálást célzó országos kampánysorozatot indít, amelyben tájékoztatnak a családpolitikai eredményekről is. A kampány felelőse Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter és Balog Zoltán Emmi-miniszter, a munkába bevonják a Nemzeti Kommunikációs Hivatal elnökét is.

A családi értékeket hirdetésekben és az erre a célra létrehozott internetes oldalon, a Család.hu-n népszerűsítik. A kampány lebonyolítására az Origo.hu korábbi információi szerint 350 millió forintos beszerzést bonyolítanak le.

Máshol is nyert beszerzéseket a Nowart

A közbeszerzési hirdetményekből kiderül, hogy a Nowart Bt. idén dolgozott a Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézetnek is, nettó 37,39 millió forintért fókuszcsoportos és kérdőíves kutatásokat végzett. Az intézet az Emmi háttérintézménye, a család- és ifjúságügyért felelős, valamint a szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkárságok munkáját támogatja.

A Nowarttól szerzett be idén kereső motorokat és integrált kereső felületet adatbázisokhoz az Országgyűlés Hivatala nettó 24,5 millió forintért.

A Közigazgatási és Igazságügyi Hivataltól tavaly kapott munkát a Nowart: e-learning felület és tananyagok kialakítására nettó 15,5 millió forintért.

A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ szentendrei tankerületétől nettó 11 milliós, a miskolci önkormányzattól a Földes Ferenc Gimnázium digitális labornapló fejlesztésére és kísérletek digitalizálására kapott megbízást a 23,57 millió forintért.

A Nowart Bt. tíz év működés után idén átalakult, az új cég E-Innovart Kft. néven működik, a tulajdonosa az Eruditio Oktatási Zrt. A Nowart volt cégvezető-tulajdonosa Fodor Szabolcs jelenleg az Eruditio vezérigazgató helyettese. Az Eruditio tulajdonosa Németh Tamás, aki a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. döntés előkészítő testületének tagja volt 2012-ig, majd a hvg.hu cikke szerint a lemondása után cége, az Eruditio (még kft. formában) munkát kapott az alapkezelőtől 12,5 millió forintért szervezetfejlesztésre. Az Eruditio dolgozott a túlárazok miatt botrányossá vált Öveges-program keretében is, a Magyar Narancs cikke szerint Miskolcon két pályázatot nyert el. (Az Öveges-program keretében EU-s támogatással 14 milliárd forint támogatást kapott 48 iskola kémiatantermek kialakítására.)

A legolcsóbb ajánlat nyert az Emmi közbeszerzésén

A közbeszerzési kiírás szerint a nyertes feladata a csalad.hu domain név alatt tematikus portál és tartalomkezelő arculati és informatikai kialakítása, valamint azt feltölteni alapadatokkal. A teljesítést követően 12 hónap support szolgáltatást kell nyújtani, és oktatni is kell a kollégákat négy alkalommal, alkalmanként legfeljebb 8 fő részére.

A közbeszerzés előzetesen becsült értéke nettó 20 millió forint volt, ehhez képest nagyon olcsón, a legalacsonyabb árajánlattal, nettó 3,84 millió forinttal nyert a Nowart. A legmagasabb beérkezett árajánlat 12,18 millió forint volt.

Az Emmi az összességében legelőnyösebb ajánlatot választotta ki nyertesnek, a legnagyobb súlyszámmal a weboldal létrehozásának díját vette figyelembe, majd a support biztosításának díját és a teljesítési határidőt, ami a szerződéskötéstől számított legfeljebb 45 nap lehetett.

A nyertes ajánlat:

  • A honlap létrehozásának díja: nettó 758 880 forint, a teljesítés határideje a szerződéskötést követő 38. nap.
  • A support szolgáltatás díja nettó 256 760 forint/hó, a teljesítés (a honlap létrehozását követő) 12 hónap.

Az ajánlattevők:

  • P92 IT Solutions Kft. (Budapest)
  • CreatIT Solutions Kft. (Szeged)
  • Computing Systems Kft. (Újlengyel)
  • Nowart Szolgáltató Bt. átalakulás alatt, beltag: Eruditio Zrt. (Bp.)
  • Different Fejlesztő Kft. (Győr)
  • Albacomp RI Kft. (Székesfehérvár)
  • Bull Magyarország Kft. (Budapest)
  • Ferling Tanácsadó Kft. (Pécs)