Az Emirates Európai Pilótatoborzó Roadshow-ja március 21-22-én érkezik Budapestre, hogy tapasztalt, angolul jól író és beszélő jelölteket keressenek a repülőgépeik irányítására. A légitársaság összesen 3 tájékoztatót tart a Mercure Budapest Buda hotelben, amely minden érdeklődő előzetes regisztráció nélkül részt vehet. Azok, akik személyesen nem tudnak megjelenni a roadshow-n, online is kitölthetik a jelentkezési lapjukat.

A cég azért keres légiszemélyzetet, mert egyre több célállomásra szállítanak utasokat, valamint a személyi forgalmuk is nő. A pilótáknak A380-as és B777-es gépeket kellene irányítaniuk. Az egyik alkalmassági követelmény, hogy a pályázók jól beszéljenek és jól írjanak angolul. A kiválasztott pályázóknak az Emirates egy online kiválasztási folyamat során megadja a lehetőséget, hogy az első körös interjúra és értékelésre az otthonukban kerüljön sor, egy számukra megfelelő időpontban.

A világon folyamatosan nő a légiutas-forgalom aránya, ezért a légitársaságok egyre több pilótát foglalkoztatnak. A globalizálódás érezhető a piacon: egyre gyakoribb, hogy olyan országokban is személyzetet toboroznak a stábok, amelyekben egyáltalán nincsenek jelen. Jó példa erre, a magyar tulajdonú Wizz Air, amely januárban a vietnámi Ho Si Minh-városban és Hanoiban is karriernapokat tartott.

Magyarországon a jövőben még gyakoribbak lehetnek a hasonló események, mert nőtt azoknak a helyeknek a száma, ahol pilótákat képeznek. Jövőre a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen indul képzés, egyelőre a pilóták gyakorlati képzésére keresnek vállalkozót. Hasonló kurzus indul a Debreceni Egyetemen angol nyelven, várhatóan már a 2017-2018-as tanévben megkezdik a tanfolyamokat.