Profitcsökkenésről számolt be ma reggel publikált jelentésében az olasz luxuscég, a Prada. A társaság nettó eredménye 28 százalékkal esett a január végén zárult évben: 450 millió eurós profitot könyvelt el. Ez az elemzői várakozásokhoz képest csalódást okozott, a Reuters konszenzusa alapján ugyanis 475 millió eurós profitra számítottak a piacok.

A jövővel kapcsolatban is nagy a bizonytalanság - mondta el az éves eredményeket kommentálva Patrizio Bertelli, a vállalat vezérigazgatója.

Ehhez a devizaárfolyamok volatilitása és az egyes piacokon a helyi események is hozzájárulnak. A társaság azon dolgozik, hogy a költségeit kordában tartsa és javítson a hatékonyságon. Emiatt kevesebb üzletet nyitna idén.

A Prada értékesítései hanyatlanak a legfontosabb piacán, Kínában és Európában is csökkentek a bevételek. Ázsiában 5 százalék a mínusz, ami elsősorban Hongkong és Makaó számlájára írható.

A Prada részvényei idén csaknem 15 százalékkal értékelődtek fel, messze felülteljesítve a hongkongi Hang Seng indexet. Ma reggel minimális, 0,2 százalékos csökkenéssel zártak a papírok.