Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Bisnode nemzetközi cégminősítő társaság legújabb elemzése szerint 211 százalékkal nőtt az elmúlt tíz évben azon szlovák cégek száma, amelyek székhelyüket valamely adóparadicsomba menekítették - írta a pozsonyi Új Szó. Az elmúlt tíz év alatt Szlovákiában öt kormány cserélődött ki. Ami összeköti őket, az a vállalkozói környezet szinte folyamatos romlása, így nem csodálkozhatunk azon, hogy egyre több cég menekül el az országból, amelyek száma Milan Seliak, a Bisnode Slovensko igazgatója szerint mára elérte a 4701-et.

A cégek között a legnagyobb pánik az első Fico-kabinet hatalomra lépésekor, 2006 után tört ki. 2006 és 2007 között, vagyis egy év alatt 19 százalékkal ugrott meg az adóparadicsomokba menekülő társaságok száma, ami akkor 2100 körül mozgott. Abszolút számokban mérve azonban a legtöbb cég az Iveta Radicová vezette jobboldali kormány 2012-es bukását követően távozott: 2012-ben 566-tal több cég hagyta el Szlovákiát, mint egy évvel korábban.

Hová menekítik vállalkozásaikat a legszívesebben a szlovákiai cégtulajdonosok? A legtöbb külföldre menekült szlovákiai céget Hollandiában, az Egyesült Államokban és Cipruson jegyezték be. 2005 és 2015 között összesen 3121-et, vagyis a külföldön bejegyzett szlovák cégek 66 százalékát.

Hollandiának két nagy előnye is van. Mivel uniós tagország, az ott letelepedő szlovákiai cégek mentesülnek a forrásadó fizetése alól. Hollandia elsősorban a holdingok számára vonzó, mivel nem kell osztalékadót fizetniük. Az Egyesült Államok egyik vonzerejének az anonimitás számít, ott ugyanis sem a tulajdonosok, sem az igazgatók személye nem kerül be hivatalos nyilvántartásba, így nem is hozzáférhető illetéktelenek számára. Alacsonyabbak az adók is, ráadásul a cég számára a reklám szempontjából sem mellékes, hogy az USA országjelölést használhatja.

Tavaly a legnagyobb érdeklődés azonban Ciprus iránt mutatkozott. 2015-ben ott összesen 917 szlovák céget jegyeztek be, 167-tel többet, mint egy évvel korábban, elsősorban a kedvezőbb adórendszer vonzása miatt.  Az elemzők szerint a szlovákiai cégek érdeklődése az adóparadicsomok iránt várhatóan az elkövetkező időszakban sem csökken, de sok függ majd a most hatalomra lépő szlovák kormány adózással kapcsolatos jogszabályaitól is.