Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az év legnagyobb korrupciós botránya robbant ki Romániában - a Romania Insider beszámolója szerint a Bukarest vízellátásáért és csatornahálózatáért felelős, 25 évre monopóliumot szerzett Apa Nova vállalat francia tulajdonosa, a Veolia csoport magas rangú városi vezetők megvesztegetésével érte el, hogy engedélyezzék szolgáltatásaik árainak emelését - és mellesleg kémkedett saját alkalmazottai után, hogy azok ne árulják el illegális tevékenységüket.

Az ügyben a Nemzeti Antikorrupciós Igazgatóság (DNA) folytat nyomozást a dokumentumok szerint, amelyekhez hozzájutott a Profit.ro és a Mediafax. Az Apa Nova 2000 óta tizenötszörösére emelte az ivóvíz árát a román fővárosban, jelentősen növelve ezzel árbevételét és nyereségét egyaránt.

A botrány három napja robbant ki, amikor túlságosan látványossá vált: a DNA ugyanis házkutatást tartott az Apa Nova bukaresti székházában, a városházán és az első kerületi önkormányzatnál, ahol iratokat foglaltak le. Az akciót még aznap letartóztatások követték: őrizetbe vették a volt polgármester tanácsadóját, Costin Berevoianut, a Nemzeti Liberális Párt volt kincstárnokát, Vlad Moisescut és Ovidiu Semenescu helyi üzletembert, akik közvetítő szerepet játszottak a vesztegetésekben. A csúszópénzek összegét 12,4 millió euróra becsülik.