Jelenlétem Verespatakon garancia arra, hogy a bányászat fejlődni fog a régióban, az új kormány prioritásként kezeli beruházást, meggyőződésem, hogy még idén elkezdődhet a kitermelés - jelentette ki a helyszínen tett látogatásakor pénteken Daniel Chitoiu gazdasági miniszter. Hozzátette: altalaji kincseinket nem kívánjuk aprópénzért kiárusítani, a projektet oly módon kell megvalósítani, hogy ne érhesse kár a román államot és a lakosságot.

Korodi Attila az előző kormány környezetvédelmi minisztere május elején a bányaprojekt engedélyezési eljárásának leállítását javasolta miután a Fehér megyei táblabíróság érvénytelenítette a beruházó számára kibocsátott önkormányzati területrendezési terveket.

A kormányváltást követően Victor Ponta miniszterelnök a szerződés újratárgyalását követelte, mint fogalmazott: a beruházónak garanciát kell vállalnia arra, hogy nem történhet környezetszennyezés, de újra kell számolni az államot megillető részesedés mértékét.

Az Erdélyi-érchegységben található lelőhelyen becslések szerint 300 tonna aranyat és 1600 tonna ezüstöt lehet kitermelni. A koncesszió fölött rendelkező Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) 80,68 százalékos tulajdonosa a kanadai Gabriel Resources (GR) a részvények fennmaradó 19,31 százalékát a román állam a dévai Minvest vállalat révén birtokolja. A szerződés szerint román államnak járadékként a kitermelt arany és ezüst négy százaléka járna, és noha az Emil Boc vezette kabinet korábban sürgősségi határozatban megduplázta a nemesfémek − arany, ezüst, platina, valamint a higany − kitermelése után fizetendő járadékok mértékét, a verespataki megállapodást nem módosították.

Az ügyben az Európai Bizottság szakértői Bukarestben tárgyaltak, a találkozás részleteiről azonban mindeddig nem adott tájékoztatást a szaktárca, annak ellenére, hogy korábban éppen ezért halasztották el a kormányközi szakértői bizottság összehívását, amely a beruházás környezetvédelmi hatástanulmányát és annak jogi feltételeit vizsgálta volna.