Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A bíróság annak ellenére határozott így, hogy az ügyészség kérte az előzetes letartóztatást, hogy a gyanúsítottak ne tudják befolyásolni a tanúkat.

A testület ugyanakkor méltányolta az ügyészség indítványát Ivica Todoric tulajdonos vizsgálati fogságának elrendelésére, de őt hétfőn nem tudták letartóztatni a rendőrök, mert nem tartózkodott az országban. A hatóságok nem tudják, hol van, sajtóértesülések szerint Londonban rejtőzködik.

A horvát rendőrség nagyszabású akcióban hétfőre virradóra tizenkét embert tartóztatott le a tizenötből, aki ellen elfogató parancsuk volt. Többségük az Agrokor igazgatóságának és felügyelőbizottságának volt tagjai, de független könyvvizsgálók is vannak közöttük. (Gigantikus csalás történhetett a legnagyobb horvát magáncégnél.)

Az ügyészség azzal vádolja őket, hogy hamis pénzügyi jelentéseket fogadtak el és megtévesztették üzleti partnereiket, valamint Ivica Todoricsot jogellenesen juttatták haszonhoz, és hiányos dokumentációt vezettek a vállalatnál. Ők szabadlábon védekezhetnek.

Ivica Todoric ellen - amennyiben belátható időn belül nem jelentkezik a rendőrségen - nemzetközi elfogatóparancsot adnak ki.

Todoric két fia ellen is volt elfogatóparancs, de ők sincsenek az országban. Ante és Ivan Todoriccsal szemben nem rendelt el a bíróság vizsgálati fogságot, de jelentkezniük kell a rendőrségen kihallgatásra.

A 2016-ban csődközelbe jutott vállalat nemrég elkészített konszolidált pénzügyi jelentésből kiderült, hogy az Agrokor éveken keresztül meghamisította könyvelését úgy, hogy több banki kölcsönt is tőkeként könyvelt el, és ezzel félrevezette a pénz- és hitelminősítő intézeteket.

A kép forrása: AFP