Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Európai Bizottság még 2015-ben indított eljárást az Amazon ellen, mert a vállalat olyan záradékokat tett az e-könyvterjesztői szerződéseibe, amelyek a bizottság aggályai szerint sértették az uniós trösztellenes szabályokat. A testület továbbá biztosítani szerette volna a fair versenyt Európa több mint 1 milliárd eurós e-könyv piacán.

Ezek a záradékok, amelyekre esetenként "a legnagyobb kedvezmény elve" záradékként hivatkoztak, azt követelte meg a kiadóktól, hogy az Amazonnak hasonló (vagy jobb) szerződési feltételeket ajánljanak, mint az Amazon versenytársainak és/vagy értesítse az Amazont a versenytársainak adott nagyobb kedvezményről vagy alternatív feltételekről - derül ki a bizottság közleményéből.

Ezek nemcsak az árakat, hanem a versenytárs több más olyan vonatkozásait is magában foglalta, amelyekkel az megkülönböztethette magát az Amazontól (például alternatív üzleti (terjesztési) modell, innovatív e-könyv vagy egy promóció).

Az Európai Bizottság ezeket a záradékokat úgy értékelte, mint amelyek más e-könyv platformok számára megnehezítik, hogy az Amazonnal versenyezzenek, csökkentve a kiadók és a versenytársak képességét és ösztönzését arra, hogy új és innovatív e-könyv, valamint alternatív terjesztési szolgáltatásokat fejlesszenek.

Az Amazon igyekezett a bizottság aggályaira választ adni és felajánlotta, hogy a jövőben nem alkalmazza, nem vezeti be vagy változtatja meg a kiadókkal kötött megállapodási feltételeit. A vállalat továbbá az érintett felektől kapott visszajelzések alapján módosította az eredetileg benyújtott, kötelezettségvállalásaira vonatkozó javaslatát is. A bizottság mindezek után megállapította, hogy a kötelezettségvállalások végső verziója időszerű, hatékony és átfogó megoldást biztosít a versenyjogi aggályokra.

A vállalások öt évig alkalmazandók, illetve bármely és bármilyen nyelven kiadott e-könyvre vonatkoznak, amelyet az Amazon terjeszt az Európai Gazdasági Térség országaiban.

Amennyiben az Amazon megszegi a vállalásait, az Európai Bizottság a vállalat teljes éves forgalmának 10 százalékáig terjedő bírságot vethet ki anélkül, hogy az uniós versenyjog megsértésén kapná a vállalatot.