Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
Az e heti trió legnagyobbika a kaliforniai Affinity Bank volt, amely egymilliárd dolláros eszközállománnyal, 922 milliós betétállománnyal és tíz fiókkal rendelkezett - a céget a San Diego-i Pacific Western Bank veszi át. E bezárás az FDIC-nak 254 millió dollárjába kerül, míg a baltimore-i Bradford Bank, valamint a minnesotai Mainstreet Bank bezárása rendre 97 és 95 milliót visz el.

Pénteken John Kanas, a floridai BankUnited vezérigazgatója az MSNBC televíziónak úgy nyilatkozott, hogy a következő két évben legalább ezer kisebb bank megy csődbe az Egyesült Államokban - jelentette az MTI. Szerinte az, hogy a szövetségi kormány a gazdaságösztönző programjai keretében tőkeinjekciókat adott a vezető nagybankoknak, veszélyt jelent a kis intézményekre nézve, amelyek lényegében segítség nélkül maradtak.

Az FDIC szerint a bankszektornak a második negyedévben összesen 3,7 milliárd dolláros vesztesége volt, miután egyre több adós válik fizetésképtelenné. Erre válaszul a bankok szűkítik az új hitelezést, és ez a gazdaság helyreállításának egyik fő akadálya.
Miközben a gazdaság egésze a felépülés bizonyos jeleit mutatja, a bankágazat jelentős hányada, különösen a kevesebb központi segélyt kapott kisebb intézetek továbbra is súlyos gondokkal küzdenek - hangsúlyozta Sheila Bari, az FDIC igazgatója. Úgy vélte, a hitelezési problémák még a recesszió után több negyedévvel is jelentkezni fognak.

Az FDIC június végén 416 bankról állapította meg, hogy csőd közelébe jutott, ez 36 százalékos növekedés az első negyedév végéhez képest. A tönkrement bankok esetében a betéteseket kártalanító FDIC-nek tavaly júniusban még 45,2 milliárd dolláros készlete volt, idén márciusban ez az összeg 13 milliárdra apadt. A válság folytatódását jelzi, hogy június végén az FDIC már csak 10,4 milliárd dollárból gazdálkodhatott, és fennáll a veszélye, hogy év végére a készletei elfogynak.