Jövő év közepe tájára akár 60 dollár alá is zuhanhat a kőolaj hordónkénti ára - nyilatkozta a Die Presse című osztrák lapnak Igor Szecsin, a legnagyobb orosz olajvállalat, a Rosznyefty vezérigazgatója. Ha továbbra is alacsonyak maradnak az árak, Oroszország napi 200-300 ezer hordóval csökkentheti a termelését.

A miniszterelnök-helyettes korában "Energiacárnak" nevezett Szecsin szerint az árzuhanás nem befolyásolja vállalatát, mivel a világ legalacsonyabb nettó kitermelési költségével dolgozik, ami alig több hordónként 4 dollárnál - idézte a Reuters.

Azonban sem a tőzsdei árfolyamok, sem a rubel árfolyama - ami az OPEC-nek az orosz termeléscsökkentési javaslatot elutasító döntése után az olajárral együtt történelmi mélypontra zuhant, és mára is csak mérsékelten tudott korrigálni - nem osztották optimizmusát.

Az olaj, és a Gazprom szerződéseiben annak alakulásához kötött árú gáz adja az orosz export kétharmadát, a költségvetési bevételek felét. Alekszej Uljukajev gazdasági miniszter a TASZSZ szerint máris bejelentette, hogy csökkentik olajár-prognózisukat, bár remélik, hogy az ár 80 dollár körül fog stabilizálódni. Azonban a jövő évi orosz költségvetés 96 dolláros olajárra épül - vagyis gyakorlatilag összeomlott.