Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Oroszország második legnagyobb olajvállalata, a Lukoil elmenekül Ukrajnából. Mint a RIA Novosztyi hírügynökség jelentette, az orosz cég megállapodott az osztrák AMIC Energy Management GmbH-val (AMIC), hogy eladja a Lukoil-Ukraine CFI 100 százalékát, amelynek 240 benzinkút és 6 benzintartály-farm van a tulajdonában.

A Lukoil-Ukraine az öt vezető ukrajnai üzemanyag forgalmazó közé tartozik mind töltőállomásai számát, mind az értékesített benzin mennyiségét tekintve.

A Lukoil nyilatkozata természetesen nem ejt szót a nyugati szankciókról, az országaik közti feszültségről. Azt állítja, hogy az osztrák cég kereste meg egy vonzó ajánlattal, ami lehetővé teszi kelet-európai hálózatának optimalizálását.

A vállalat benzinkútjait egyébként a nyugat-ukrajnai Ivano-Frankivszk városában hétfőn blokád alá vették a Jobb Szektor aktivistái, akik azt követelték, hogy havi 2,5-3 tonna üzemanyagot szállítson az ukrán hadseregnek.

A Lukoil költségeinek és beruházásainak visszafogására kényszerül az EU-szankciók miatt

Az Oroszország elleni gazdasági szankciók miatt felülvizsgálja beruházási terveit a második legnagyobb orosz olajkonszern, a Lukoil - írja az MTI. Vagit Alekperov, a konszern vezetője, a Lukoil egyik főrészvényese csütörtökön azt közölte, hogy vissza kell fogni a költségeket és a beruházásokat. Ennek oka az, hogy a szankciók miatt korlátozottan juthatnak hozzá a tőkepiacokhoz.

A Lukoil emellett azt tervezi, hogy egyes kelet-európai vagyonelemeit eladja, és az oroszországi projektekre fog összpontosítani. A Lukoil ugyan nincs rajta a szankciós listán, de közvetve az érintettek közé sorolható.

A Lukoil az idei évre 20 milliárd dollár összegű beruházásokat tervezett. Ennek nagy részét a dél-iraki West-Kurna-2 olajmezőre fordítaná, amelyre a norvég Statoil céggel együtt kapott kitermelési koncessziót. Ezenkívül jövőre szeretné megkezdeni a kitermelést egy Kaszpi-tenger alatti olajmezőn.

Az EU által Oroszország ellen elhatározott gazdasági szankciók a pénzügyi korlátozások mellett az olajipari technológiákra is kiterjednek.