Tíz százalék feletti pluszba lendült hirtelen a Nokia árfolyama azt követően, hogy a cég felvásárlásával kapcsolatos spekulációk láttak napvilágot. A piaci pletykák szerint a kínai számítógépgyártó, a Lenovo érdeklődik a finn mobilgyárt iránt. Bár az emelkedés jelentős, ezzel még csak a június eleji szintekre tudott visszakapaszkodni az árfolyam.

A felvásárlási spekulációkon nem lehet csodálkozni, ha azt vesszük, hogy a Nokia készpénzállománya 9,4 milliárd eurót ért el a második negyedév végén - olvasható a portfolio.hu-n. Nettó készpénzállománya pedig 4,2 milliárd eurót ért el, ami azt jelenti, hogy a nettó készpénzállomány a piaci kapitalizáció 67(!) százalékára rúg. Vagyis tulajdonképpen 3 milliárd euróra értékelik a piacok a vállalatot, ha a készpénzállománnyal nem számolunk.

A Nokia közel 12 ezer szabadalommal rendelkezik, ez is lehet egy esetleges felvásárlás oka. Ha azzal az értékkel számolunk szabadalmanként, mint amennyit a Google fizetett a Motoroláért (amit a spekulációk szerint csak a mobilpiaci szabadalmak miatt vásárolt meg), a Nokiánál csak a szabadalmak mintegy 7 milliárd eurót érnének. Viszont a Deutsche Bank elemzői felhívják rá a figyelmet, hogy a Nokia szabadalmi portfoliójának értékesítése problémásabb lehet az iparág többi szereplőjével kötött licenc megállapodások miatt, ami csökkenti a szabadalmi portfolió értékét.

Ez alapján egyre valószínűbb egy felvásárlási sztori, a második negyedéves gyorsjelentés óta látott árfolyamemelkedés inkább ennek a számlájára írható, mivel a gyorsjelentés nem igazán tartogatott pozitív meglepetést. Az alacsony árazási szintek miatt és látva a hatalmas készpénzállományt, illetve az értékeltségi szinteket, inkább az a kérdés, hogy miért nem kapott még felvásárlási ajánlatot a Nokia.és látva a hatalmas készpénzállományt, illetve az értékeltségi szinteket, inkább az a kérdés, hogy miért nem kapott még felvásárlási ajánlatot a Nokia.