Maga Vlagyimir Putyin elnök jelentette be, hogy az orosz kormány 100 milliárd rubellel (1,7 milliárd dollár) felemeli a United Aircraft Corporation alaptőkéjét a polgári gépek gyártásának támogatása érdekében.

A The Moscow Times szerint ennek célja nemcsak a nyugati importtól való függés megszüntetése, de az is, hogy egyensúlyba hozzák a repülőgépipart, amely teljesen elbillent a katonai gépek felé. Az államfő pedig a TASZSZ szerint annak a véleményének adott hangot, hogy ezeknek összhangban kell fejlődniük.

A United Aircraft Corporationt 2006-ban hozták létre mintegy 30 vállalat és intézet összevonásával, tagjai között van a Szuhoj, a MiG és a Tupoljev tervező iroda is. Tavaly a vállalatóriásnak 124 katonai mellett csupán 37 polgári személyszállítót sikerült eladnia - a Szuhoj SuperJet 100-as személyszállítója egyáltalán nem váltotta be a hozzá fűzött üzleti reményeket, még az orosz légitársaságok is szívesebben használnak Boeinget és Airbust. (Gépeik 90 százaléka jelenleg nyugati.)

Eközben az UAC adósságállománya a korszerűsítésre felvett hitelek miatt 270 milliárd rubelre (4,7 milliárd dollár) emelkedett - miközben teljes 2014-es árbevétele 285 milliárd rubel volt. A társaság helyzetét nehezíti, hogy a kölcsönök közel fele külföldi valutában jegyzett, emiatt az év elején az UAC több mint 20 milliárd rubeles (345 millió dollár) hitelgaranciát kért a kormánytól. A szakértők szerint a mostani tőkeemelés 100 milliárd rubeljének többségét várhatóan hiteltörlesztésre, illetve azok átütemezésére fordítják.