Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Sárgás árnyalatú, 121,96 karátos gyémántot találtak a világ legnagyobb gyémánttermelő cége, az orosz Alrosa jakutföldi bányájában, a híres Jubileum csőben, amely már több hasonló méretű drágakövet adott a társaságnak.

A most felfedezett értékét 1,5 millió dollárra becsülik. A világcsúcsot még mindig az 1905-ben Dél-Afrikában felfedezett, eredetileg 3 106 karátos Cullinan tartja, abból csiszolták a brit korona és ékszereinek gyémántjait.

Az Alrosa a mostani lelet közelében nyitja meg az Udacsnij (Sikeres) nevet viselő föld alatti bányáját, amely a legnagyobb lesz az országban. Tervezett kapacitását 2019-ben éri el, amikor évi 4 millió tonna kőzetet fog kitermelni, s ezzel évi 5 millió karát gyémántot.

A szomszédságában levő külszíni fejtés kitermelése már 1971 óta folyik, és az azóta itt felhozott nyersgyémánt értéke elérte a 80 milliárd dollárt.

A bánya legnagyobb tulajdonosa a részvények 44 százalékával az orosz kormány, ennek több mint harmadát a jelenlegi tervek szerint még az idén eladják. A Jakut Köztársaságé 25 százalék, a többi papír szabad tőzsdei forgalomban van - írta a TASZSZ.