Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A napelemes KEOP pályázaton 100 millió forintnál több pénzt összesen 13 cég kapott, legtöbbjüket az elmúlt két évben alapították - derítette ki az Átlátszó. A nyertesek zöme a KEOP pályázat elnyeréséig érdemi tevékenységet nem folytatott, a 13 cégből kilencnek egyáltalán nem volt bevétele sem tavaly, sem tavalyelőtt. További jellemzőjük, hogy alkalmazottaik nincsnek, ahogyan céges e-mail címük sem: a céginformációs adatok közt elérhetőségüknél gmailes, yahoo-s, t-online-os mailcímek találhatók.

Nemrégiben alakult és bevételt alig vagy egyáltalán nem termelő cég a nyertesek közül a Napfaktor Kft., a Fulmineus Kft., a Solaris-Technology Kft., a Trianghome Kft. és Magyar Naperőmű Kft. Ezek a vállalkozások összesen több mint 1 milliárd forint forráshoz jutottak az NFÜ-től.

Nulla forint árbevételt produkált az elmúlt években az Insolatio Kft., a Renergy-Sol Hungary Kft., és a Solaris Building Hungary Kft. is. Mindhárom céget 2012-ben alapították, de nemcsak ez a közös bennük. Az Insolatio Kft.-nek és a Renergy-Sol Hungary Kft.-nek ugyanaz a tulajdonosa (Lakatos Ákos László) és a tavalyi év végéig ugyanaz volt az ügyvezetőjük is, Szűcs Józsefné. Az egykori ügyvezető a harmadik nyertes céghez is köthető: a Solar Building Hungary Kft.-ben a fia és lánya is tulajdonosok. A három kapcsolt cég összesen összesen közel 700 millió forintot nyert a pályázaton.

A volt NFÜ-vezető üzlettársa is nyert

A nyertesek között az atlatszo.hu felfedezte az NFÜ éléről néhány hónapja távozó Petykó Zoltán egykori üzlettársát, Seregi Jánost is. Seregi és Petykó kapcsolata a 2000-es évek elejéig nyúlik vissza, ekkor voltak tulajdonostársak a Breda 2000 Zrt.-ben. A cégbe 2005-ben vásárolta be magát a Simicska-közeli vállalkozásként számon tartott Pro-Aurum Rt., Seregi ekkor megvált a tulajdonrészétől, Petykó pedig 2010-ben távozott a Breda 2000 Zrt. vezérigazgatói székéből.

Seregi 2012 végéig a Magyar Fejlesztési Bank agrár-erdészeti portfóliójának vezetője volt, az NFÜ-höz pedig az elmúlt két évben ugyancsak nulla forint árbevételt produkáló, alkalmazottakat nem foglalkoztató családi cégével, az Argo Meeting Kft.-vel pályázott. A cég 211 millió forintot kapott egy balatonendrédi napelempark megvalósítására.

A nyertesek
Nyertes pályázóAlapítás éveÁrbevétel 2011-2012 (Ft)ProjektElnyert összeg (M Ft)
Agro Meeting Kft.20020Balatonendrédi napelempark megvalósítása211,7
Napfaktor Kft.2011450 ezerNaperőmű építése Lengyeltótiban214,5
Forrás Klasztermenedzser Kft.20110Forrasklaszter-500-kw-napelempark246,8
Fulmineus Kft.20130Napelemes erőmű a Fulmineus Kft. telephelyén220,1
Insolatio Kft.20120Nagy teljesítményű napernergiarendszer elhelyezése Kaposújlak reptéren246,8
MPV Consulting Kft.200222 millióNapelemes kiserőmű telepítése Vízváron147,1
Renergy-Sol Hungary Kft.20120Fotovoltaikus villamosenergia-termelés Zamárdiban208,9
Solar Building Hungary Kft.20120Naperőmű megvalósítása Balatonendréden211,5
Solaris-Technology Kft.20120Zamárdi naperőmű210,1
Trianghome Kft.20110Nagyteljesitmenyű napelemek elhelyezése a Kaposújlaki repülőteren246,8
AVIA-Rent Kft.1993220 millióNapelem telep létrehozása a kaposújlaki repülőtérre246,8
Balatoni Naperőmű Kft.20121,06 millióNaperőmű létesítése Zamárdiban211,3
Magyar Naperőmű Kft.20110499,92 kW névleges teljesítőképességű naperőmű létesítése Somogyszentpálon207,2
Forrás: atlatszo.hu


Egy KEOP-os pályázatot véleményező ügyvédi iroda is nyert

Befutott a pályázaton egy másik NFÜ-közeli társaság, a Lékó és Társa Ügyvédi Iroda is, amely a Forrás Klasztermenedzser Kft. résztulajdonosaként nyert közel 250 millió forintot egy napelempark kialakítására. A Lékó és Társa Ügyvédi Iroda korábban több ügyben is képviselte az NFÜ-t, egy alkalommal pedig épp egy KEOP-os pályázat véleményezése, jogi átvilágítása volt a feladatuk. A Forrás Klasztermenedzsert 2011-ben alapították, árbevételül abban az évben nulla forint volt, a 2012-es évükről még nem elérhető információ - írta az atlatszo.hu

 

Politika és önbevallás az offshore-ról

Közben a kormányközeli Magyar Nemzet hétfői számában arról ír, hogy gőzerővel folyik a nyertes pályázatok átvilágítása a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségnél (NFÜ) annak érdekében, hogy kiszűrjék az offshore, illetve titkos tulajdonosi hátterű cégeket az uniós támogatású programokból. Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai helyettes államtitkára elmondta, hogy a nyertes cégek vezetőinek büntetőjogi felelősségük tudatában ki kellett jelenteniük, hogy ismerik az új átláthatósági követelményeket, és ennek minden szempontból megfelelnek. Ha ezek után kiderül, hogy átláthatatlan tulajdonosi hátterű vállalat kapott közpénzt vagy nyert el közbeszerzést, akkor a hatóságok azonnal felbonthatják a szerződését, visszakövetelhetik a támogatást, illetve büntetőjogi értelemben is felelősségre vonhatják a cégvezetőt. Az ellenőrzést bonyolítja, hogy EU-n kívüli cég-nyilvántartásokban kell kutatni.