Kirill Samalov, Vlagyimir Putyin orosz államfő vejének cége, a Szibur igen kedvező állami hitelhez jut: 1,75 milliárd dolláros kölcsönt kap az Országos Vagyonalapból a szibériai Tobolszkban egy óriási petrokémiai üzem építéséhez - írta a The Moscow Times.

A projekt teljes költsége 9,5 milliárd dollár. Az orosz piacon jelenleg legelterjedtebb 7 százalék helyett a kölcsön után csak 2 százalékos kamatot kell fizetni a vállalatnak. Katyerina férjéről az adatokat a Reuters nyilvános információkból szedte össze. Ezek szerint a moszkvai egyetemen dolgozó akrobatikus rock and roll táncbajnok és férje mintegy 2 milliárd dollárnyi magánvagyonnal rendelkezik.

Samalov a legnagyobb orosz petrokémiai feldolgozó vállalat, a Szibur egyik vezető részvényese, amelynek legnagyobb vállalkozása a tobolszki üzem, amely Dmitrij Medvegyev kormányfő szerint csökkenti az ország importfüggőségét és 15 ezer munkahelyet teremt - és természetesen jelentősen növeli részvényeseinek vagyonát. Amióta Samalov 2013-ban elvette Putyin lányát, ötszörösére növelte részesedését a vállalatban. Szeptemberben a Reuters szerint 17 százalékot vásárolt meg, ezzel a társaság második legnagyobb részvényese lett összesen 21,3 százalékkal. A legutóbbi üzleteknél kialakult ár alapján ez 2,85 milliárd dollárt ér.