Caroline Ratcliffe, az Urban Institute vezető munkatársa szerint "nagyjából minden harmadik embernek, akik mellett elhaladunk az utcán, van behajtás alatt álló tartozása." A tartozások döntőek lehetnek, hogy valaki kap-e munkát, vagy tud-e bérelni lakást. Az adataik szerint az egy főre eső behajtatlan tartozás összege 5178 dollár. Az emberek elmaradhatnak jelzáloguk törlesztésével, az autóvásárláskor felvett hitelek, vagy a diákhitelük visszafizetésével, de Caroline Ratcliffe szerint akár meg nem fizetett konditerem tagdíjak vagy mobiltelefonos számlák is kerülhetnek behajtócéghez.

Az adatok szerint a hitelkártyák használatában nőtt az amerikaiak fegyelmezettsége. Csupán a hitelkártya tulajdonosok 2,44 százalékának volt 30 napnál régebb ideje fennálló tartozása, kevesebb, mint az elmúlt 15 év 3,82 százalékos átlagos aránya. Különbségek figyelhetők meg az Egyesült Államokban a különböző országrészek között. Sokkal több a késedelmes tartozás az ország déli és nyugati felében. Dallasban a lakosok 44,3 százaléka, Houstonban a 43,7 százaléka szerepel valamelyik tartozásbehajtó adatbázisában.

Ratcliffe szerint a stagnáló jövedelmek nagy szerepet játszanak abban, hogy egyes helyeken nehézségeket okoz a tartozások törlesztése. Az amerikai munkaügyi minisztérium adatai szerint a bérek növekedése alig tudta tartani az ütemet az inflációval a felmérést megelőző öt évben.

A Federal Reserve egyik tagintézményének idei külön tanulmánya szerint Amerikában 140 ezer ember foglalkozik tartozásbehajtással, akik évente 50 milliárd dollárnyi késedelmes tartozás megfizetését érik el.