Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Royal Bank of Scotland (RBS) és az RBS többségi érdekeltségeként működő NatWest levélben értesítette csaknem 1,3 millió vállalkozói bankszámla tulajdonosát, hogy a rendkívül alacsony globális kamatok környezetében nem elképzelhetetlen negatív betéti kamatok érvényesítése. Ebben az esetben a két bank - a brit bankok közül elsőként - gyakorlatilag díjat számolna fel a nála elhelyezett üzleti betétek után.

A lakossági betéteket az intézkedés nem érintené. A Royal Bank of Scotland szóvivője a BBC-nek kedden kijelentette, hogy a két bank "minden szükséges lépést" fontolóra vesz, ha a Bank of England - a brit jegybank - alapkamata zéró alá kerülne.

A londoni elemzői közösségben konszenzusos előrejelzés, hogy a Bank of England újabb monetáris enyhítési ciklust kezd valószínűleg már augusztusban, de negatív alapkamatot a citybeli elemzők nem várnak.

A makrogazdasági helyzet megalapozza

A Bank of England 2009 márciusa óta 0,50 százalékos mélységi rekordon tartja alapkamatát, de Mark Carney, a jegybank kormányzója nem sokkal a brit EU-tagságról tartott júniusi népszavazás után - amelyen a választók többsége a kilépésre voksolt - kijelentette, hogy még a nyáron további monetáris enyhítésre lehet szükség, mivel a brit reálgazdaságban a referendum hatására "poszttraumatikus stressz-tünetegyüttes" jelei mutatkoznak.

A jegybankelnök e véleményét alátámasztotta az előzetes júliusi összágazati beszerzésimenedzser-index (BMI), amely a globális pénzügyi válság mélypontja óta nem tapasztalt ütemben zuhant. Az IHS Markit pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató csoport és a brit vállalati szektor beszerzési aktivitását mérő CIPS intézet minap ismertetett közös felmérése szerint a júliusról eddig rendelkezésre álló adatok alapján ez az átfogó aktivitási mérőszám 47,7-re zuhant a júniusban mért 52,4-ről.

Ez 87 havi mélypont: a brit feldolgozóipari és szolgáltatási szektor kompozit BMI-indexe 2009 áprilisa, a globális pénzügyi válság mélypontja óta nem volt ilyen alacsony. Az 50 alatti BMI-indexek a vizsgált szektorok teljesítményének csökkenését jelzik.

Az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház, a Capital Economics helyzetértékelése szerint a brit BMI-mutató jelenleg olyan szinten van, amely a korábbi hasonló esetekben 0,50 százalékpontos kamatcsökkentésre késztette a Bank of England monetáris tanácsát.

A ház szerint lehet, hogy a monetáris testület ennél óvatosabban jár el, mivel még mindig nincs teljes kép a brit gazdaság állapotáról. A Capital Economics elemzői azonban augusztusra számolnak egy 0,25 százalékpontos kamatcsökkentés bejelentésével, és azzal is, hogy a brit jegybank 75 milliárd fonttal megtoldja a korábbi mennyiségi enyhítési ciklus idején a gazdaságba juttatott 375 milliárd fontos (több mint 140 ezer milliárd forintos) likviditásinjekciót.