A krími államtanács úgy döntött, hogy államosítja a legnagyobb ukrán oligarcha, Rinat Ahmetov tulajdonában levő Krymenergo vállalatot, a félsziget egyetlen áramszolgáltatóját, amely 6000 embernek ad munkát az országrészben, és 27 ezer négyzetkilométeres területet szolgál ki - jelentette a TASZSZ.

Az intézkedést azzal indokolták, hogy a vállalat nem tett időben megfelelő lépéseket a december végi áramkimaradások elhárítása érdekében, ezért a Krím egyes területei 8-10 órára áram nélkül maradtak.

Az egyik legnagyobb ukrán vállalat krími cége ezek szerint hiába jegyeztette be magát az orosz előírásoknak megfelelően Moszkvában is. A célpont Rinat Ahmetov, a leggazdagabb ukrán, akinek a vagyonát a Bloomberg Billionaires Index 13,2 milliárd dollárra becsüli, több mint 100 vállalat van a tulajdonában.

Viktor Janukovics elnököt támogatta annak bukásáig, de végül az új kormány mellé állt. Emiatt a Donyecki-medence szakadárjai ottani acélgyárai és bányái államosításával fenyegetődznek, így a Krímben indult személyes hadjárat valószínűleg még nem ért véget.