Dél-Izraelben épül egy 240 méter magas torony, egy naperőmű szíve, amely 121 megawatt elektromos áramot fog termelni, az ország szükségletének mintegy 1 százalékát. A várakozások szerint az elterjedt megoldásoknál ez sokkal költséghatékonyabb - írja a ynetnews.com.

A vállalkozó a Megalim Solar Power, az építkezés 773 millió dollárba kerül, de a kormány, amely 2020-ra az ország energiaszükségletének 10 százalékát a megújuló energiákból akarja fedezni, vállalta az általa szolgáltatott áramnak a piacinál magasabb áron való megvásárlását.

A Reuters szerint a létesítmény nem az általában használt napelem panelekből (PV) épül fel, mivel koncentrált napenergiát (CSP) használ, ami csak nagy kiterjedésű erőműveknél lehetséges. A Negev sivatagban azonban se napfényben, se területben nincs hiány. Az óriási tornyot 50 ezer, számítógéppel vezérelt tükör veszi körül, amelyek a toronyra összpontosítják a fényt. A projekt részvényesei, mint a Brightsource Energy és a General Electric világszerte több ilyen erőművet készül építeni.

Nem kis problémát okoz viszont az eljárás keltette hő, ami a Megalim toronynál 540 fokos lesz: ezzel termeli a villanyáramot előállító turbina működéséhez szükséges gőzt. A környezetvédők attól tartanak, hogy madarak ezrei eshetnek ennek áldozatául. Ezért bevetik a madárijesztők legújabb generációját, a narancshéj kivonat permetet, ami enyhén irritáló a madarak számára. Ezen kívül egy ragadozó madarak hangját sugárzó berendezést is üzembe helyeznek.