Németország második legnagyobb kereskedelmi pénzintézete csütörtökön kiadott közleményében tudatta, hogy nagyjából tízezer munkavállalót épít le és nem fizet osztalékot 2020-ig, amíg végrehajtja szerkezeti átalakítási tervét.

A terv az, hogy a teljes munkaidőben foglalkoztatottak közül 9600-tól, a létszám mintegy 20 százalékától megválik a nagybank, de ezzel egyidejűleg 2300 új álláshelyet is létesít a növekedést mutató szektorokban, így a létszám nettó vesztesége 7300 fő lesz.

A több éves átstrukturálás költségeit 1,1 milliárd euróra becsülik a Commerzbanknál.

A Handelsblatt című német pénzügyi lap már kedden arról cikkezett, hogy majdnem minden ötödik álláshely megszűnik a következő néhány évben a Commerzbanknál. A pénzintézetnél 2013-ban volt egy 5 ezer fős leépítés, de profitrátája továbbra is nagyon alacsony, ezért van szükség a költségek csökkentésére. Úgy tudni, hogy a májusban hivatalba lépett új vezérigazgató, Martin Zielke stratégiának lényeges eleme a digitalizáció; sok álláshelyet azért szüntetnek meg, mert számítógépek is el tudják látni azt a feladatot, amelyet eddig fizetett munkaerő végzett.

A Commerzbank hét év után 2015-ben fizetett először 20 cent osztalékot, és a piac az idei évre is 20 eurócentes osztalékkal számolt.

A Commerzbank papírjai csütörtök délelőtt 0,55 százalékos mínuszban, 5,96 eurós árfolyamon forogtak a frankfurti tőzsdén. Az év eleje óta már közel 38 százalékot veszítettek értékükből.