A várható veszteség a mobil távközlési üzletágat terhelő értékleírás miatt növekedett meg. A Sony az okostelefon eladások csökkenésére számít az idén. Ezzel összefüggésben az üzletág könyv szerinti értékét is lejjebb kell korrigálni, amit a második negyedévben hajt végre 180 milliárd jenes leírás formájában.

A Sony már évek óta nagy veszteségekkel küszködik, elsősorban a tévékészülék üzletágban, amit Hirai Kazuo vezérigazgató nagyszámú elbocsátások kíséretében gyökeres átszervezésnek vetett alá. A problémák azonban a Samsung és a feltörekvő kínai gyártók által támasztott kíméletlen konkurencia miatt az utóbbi időkben átterjedtek a mobiltelefon üzletágra is.

A Sony az előző, 2013/2014-es április-márciusi pénzügyi évben 128,37 milliárd jen veszteséget könyvelt el. Üzleti eredménye 88,3 százalékkal 25,6 milliárd jenre csökkent, értékesítési árbevétele 14,3 százalékkal 7770 milliárd jenre emelkedett. A 2012/2013-as pénzügyi évet a Sony 41,54 milliárd jen nyereséggel zárta.

Az idei első pénzügyi negyedévben, az április-júniusi három hónapban a Sony egyszeri tételeknek, ingatlaneladásokból és részvénypakett értékesítésekből befolyt összegeknek köszönhetően az egy évvel korábbinak nyolcszorosára, 3,1 milliárd jenről 26,8 milliárd jenre növelte nyereségét. Értékesítési árbevétele hat százalékkal 1810 milliárd jenre emelkedett. A mobil készülék üzletág azonban üzleti eredmény szinten 2,7 milliárd jen veszteséget ért el az első negyedévben.

Éves értékesítési árbevétel előrejelzését a Sony nem módosította, továbbra is 7800 milliárd jen forgalomra számít. A Sony egyúttal bejelentette, hogy nem fog osztalékot fizetni a folyó pénzügyi évre - 1958-as tőzsdei bevezetése óta első alkalommal.