Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Európai Bizottság által közzétett adatok szerint szeptemberben immár ötödik hónapja Romániában volt a legalacsonyabb a tej felvásárlási ára az EU tagállamai közül. Szeptemberben a feldolgozók átlagosan 1,37 lejt (92,8 forint) fizettek a tej literjéért a romániai tejtermelőknek.

A romániai hivatalos statisztikák szerint a romániai tejtermelés éves szinten megközelíti a 4,5 milliárd litert, a feldolgozó cégekhez azonban csak egymilliárd liter jut el. Ennek az alapvető oka az, hogy a mintegy 2 milliós szarvasmarha-állomány 60 százaléka kisgazdáknál található.

"Kicsik és szétszórtak a gazdaságok, ezért nehéz a tej begyűjtése. A kisgazdaságokban megtermelt tej gyakran nem felel meg a minőségi követelményeknek (...). Ezért aztán a nagy feldolgozóknak inkább megéri behozni külföldről, még úgy is, hogy valamivel többet fizetnek érte" - magyarázta a portálnak Sebestyén Csaba parlamenti képviselő, a Romániai Magyar Gazdák Egyesületének (RMGE) elnöke.

Bár az elmúlt években a tej- és a tejtermékek román exportja valamivel gyorsabb ütemben nőtt, mint e termékek behozatala, az aránytalanság még mindig jelentős. Tavaly 97,3 millió euró értékben importáltak nyers vagy feldolgozott tejet a romániai cégek, míg a kivitel értéke csak 31,2 millió euró volt. (Jól teljesít a tejipar.)

Az Eurostat adatai szerint 2016-ban Magyarországról érkezett Romániába az importált tej és tejtermék 43 százaléka. Magyarországi tejet és tejterméket 42,1 millió euró, lengyel tejet és tejterméket pedig 8,9 millió euró értékben importáltak a román cégek - írta az MTI.