Az orosz embargó azokat a cégeket is negatívan érintette, amelyek nem is exportálták termékeiket Oroszországba, az embargó ugyanis az uniós piacokon árcsökkenéshez vezetett. A lap szerint Brüsszel részéről hatalmas hiba volt a tejkvóták eltörlése is.

Pozitív hatás várható viszont a jelentős áfacsökkentéstől. Az alapélelmiszerek áfájának csökkentése 20-ról 10 százalékra javítja a szlovákiai gyártók versenyképességét az amúgy is igényes európai piacon. Az áfacsökkentés ráadásul befolyásolhatja a bevásárlóturizmust is, ennek köszönhetően több élelmiszer-ipari terméket ugyanis már nem éri meg a szomszédos országokban megvenni. A pozsonyi szakemberek ugyanakkor úgy vélik: Szlovákiát ösztönözhetné a román kormány döntése, amellyel 24-ről 9 százalékra csökkentette az áfát az élelmiszerekre, hogy így lendítsen a gazdaságán.

Vita van azonban a szelektív támogatások körül: az élelmiszer-ipari kamara reméli, hogy a vidékfejlesztési programból törlik azokat a diszkriminatív feltételeket, amelyek táptalajul szolgálnak a kivételezésnek és a korrupciónak. Ezek közé tartozik, hogy csak olyan élelmiszer-ipari cégek jogosultak anyagi támogatásra, amelyek legalább 75 százaléknyi hazai eredetű alapanyagból készült élelmiszereket állítanak elő.