Úgy tűnik, többféleképpen szerezhet örömet az embereknek a legó. Először mint játék, másodszor mint egy gyűjtőszenvedély célpontja, harmadszor mint befektetési eszköz. Az utóbbival persze az a helyzet, hogy csak az jár igazán jól, aki időben gondolt arra, hogy a népszerű játék pénzt hozhat a konyhájára.

Az eredi állapotukban megőrzött legókészletek értéke átlagosan minden évben 12 százalékkal ugrott meg az ezredforduló óta, miközben az arany ára csak évi 9,6 százalékot hozott azoknak, akik a sárga nemesfémbe fektették a pénzüket az elmúlt 15 évben - derült ki a brit The Telegraph cikkéből. Akik az adókedvezményekkel járó Isa megtakarítási számát választotta, azok 2,8 százalékkal lettek gazdagabbak.

A londoni tőzsdeindex, az FTSE-100 lényegében ugyanott áll, mint 2000 februárjában. Ez azt jelenti, hogy aki a mutató részvénykosarába fektette a pénzét, az az osztalékokat is beszámítva másfél évtized alatt csupán 4,1 százalékos hozamot tehetett zsebre.

Gyors növekedés

És ez még nem minden. A vannak olyan legódobozok, amelyek tartalmának ára azonnal megugrik a másodpiacon, amint befejezik a gyártásukat. Ez különösen igaz a modern készletekre: a tavalyi változatok ára például az eBay internetes áruház oldalain 36 százalékkal haladja meg eredeti árukat. Vannak olyan legók, amelyek 100 font (42 ezer forint) körüli ára több ezer fontra ment fel.

A legnagyobbat azokon a készleteken lehet kaszálni, amelyek valamilyen filmhez, elsősorban a Csillagok háborújához, vagy nevezetességhez, ilyen az indiai Tádzs Mahal, vagy márkához, például Volkwsagen Beetle-hez kapcsolódnak. A BrickPicker.com befektetési portál szerint ugyanakkor a legegyszerűbb, mindennapi helyszíneket megjelenítő készletek, például rendőrőrsök stb. ára is magasan szárnyal.

Kétezer-kétszáz százalékos növekedés

A legnagyobb drágulást egy tradicionális épületben működő hotelt megörökítő legó, a Cafe Corner érte el, amelyet 2007-ben dobtak piacra. A 2056 építőelemből álló készletet eredetileg 90 fontért (38 ezer forint) lehetett haza vinni a brit áruházakból, míg manapság a gyűjtői piacon az interneten 2096 fontot (887 ezer forint) is megadnak érte. Ez 2230 százalékos áremelkedésnek felel meg.

A legnagyobb drágulás
KészletKibocsátás éveÁremelkedés (százalék)
Cafe Corner20072230
Market Street20071064
Holiday Train20061048
Rescue from the Merpeole20051018
The Batboat: Hunt for Killer Croc20061011
Forrás: telegraph.co.uk

A legmagasabb értéket persze csak azok a készletek érik el, amelyeket eredeti dobozukban, "gyári" állapotban kínálnak eladásra - jegyzi meg Ed Maciorowski, a BrickPicker.com alapítója. A használt legó kevésbé értékes, ám ennek ellenére több száz fonttal többet hozhat az eladónak, mint amennyit új korában adott érte.

Végtelen utánpótlás

A legjobb ebben a gyűjtőmániában, hogy minden egyes készlet gyártását befejezik valamikor. Minden évben számos legó kifut a hivatalos forgalomból, leginkább azért, mert lejár a gyártó, a Lego Group licence egy-egy adott téma megformálására, vagy mert fel akarja frissíteni a kínálatot.

Ez azt jelenti, hogy bárki profitálhat a legómániából, akinek van otthon egy kisebb vagy nagyobb készlete. Bármelyik ezek közül hozhat némi pénzt a tulajdonos konyhájára, ha jó állapotban van, mivel a legók kiválóan őrzik az értéküket.

A készletek legnagyobb másodpiaca az eBay - a BrickPicker.com részben ettől az online bolhapiactól szerezte információit a legók értékesítéséről. A nemzetközi piactérnek köszönhetően a világ minden táján a gépeik előtt ülő befektetők licitálnak a készletekre, ami alaposan felveri a ritka dobozok árát.

Nem befektetési buborék

Maciorowski úgy véli, hogy a legómánia hátszelére alapozó befektetők nem befektetési lufit fújnak. Ezt részben azzal magyarázza, hogy a Lego Group nem reklámozza termékei másodpiacát, kizárólag az új termékek közvetlen értékesítésével foglalkozik.

A piac akkor roggyanhatna meg, ha a gyártó újrakezdené korábban nyugdíjazott termékei előállítását, ám ez csak átmeneti lenne, mert a gyűjtők és a befektetők felvásárolnák a bolti készleteket.

Tarol az filmmítosz

Nem igazán meglepő, hogy a 20 legdrágább exlegókészletből 10 a Csillagok háborúja filmeposzhoz kapcsolódik. A csúcstartó egy Millennium Falcon űrhajó, amely 2007-ben 343 fontért (143 ezer forint) került a boltokba, míg ma pöpec állapotban 2712 fontot (1 millió 154 ezer forint) ér.

A legdrágábbak (ezer forint)
KészletKibocsátás éveEredeti árJelenlegi ár
Millennium Falcon20071431154
Cafe Corner200738887
Taj Mahal200885786
Death Star II2005106648
Imperial Star Destroyer2002106624
Forrás: telegraph.co.uk

Emellett ezer font felett forog egy 2005-ös halálcsillag és egy 2002-es birodalmi csillagromboló is. A decemberben bemutatott új film felpörgette a Star Wars-legók másodpiaci adásvételét is.

Tippek befektetőknek

1. Ha vásárolni akar egy bizonyos legókészletet, akkor vegyen egyet játszani és egyet az esős napokra, eladni! Még a használt játékok ára is tovább nőhet idővel. Ha van pénze néhány nagy vagy különleges készlet megszerzésére, akkor ezeken pár év múlva jó profitot szakíthat.

2. A limitált szériában, illetve szezonálisan kibocsátott készletek nagyon jól muzsikálnak a másodpiacon. Minél gyorsabban kifut egy legó a boltokból, annál ritkább, következésképpen annál jobban nő az ára.

3. Olyan készletekbe fektesse a pénzét, amelyek 1999 után jelentek meg! Az ezredforduló előtt megjelent legók túl egyszerűek és unalmasak. Ezek közül csak néhány bír jelentős gyűjtői értékkel.

4. Vigyázzon az építőelemek, a dobozok és az építési utasítások állapotára! Tartsa ezeket száraz, sötét helyen! Semmi nedvesség vagy napsütés! A dobozokat függőlegesen tárolja, mint a könyveket!

5. A legó esetén nem a méret a lényeg. A kisebb és a nagyobb készletek ára is szépen nőhet. A minifigurák ugyanakkor nagyon értékesek.

6. Legyen óvatos! Nem minden szakértő olyan lelkes, mint a BrickPicker.com alapítója. Laith Khalaf pénzügyi tanácsadó szerint csábítók ugyan a legóval elérhető mesés hozamok, ám ha a legómánia kimenne a divatból, akkor mindez egy pillanat alatt elillanhat. Szóval ne fektessük a nyugdíjmegtakarításainkat régi legókészletekbe!