Steve Nechelput 1990 óta dolgozik a GSK-nál és 2012 júniusáig hat éven át volt a cég ázsiai-csendes-óceáni területért felelős pénzügyi alelnöke Szingapúrban. A tavaly óta Sanghajban dolgozó szakembert nem vették formálisan őrizetbe, de még korábban arra kérték, hogy ne hagyja el Kínát. A cég nagy-britanniai székhelyén megerősítették, hogy Nechelput a posztján van és továbbra is ellátja feladatát.

A kínai rendőrség a hét elején közölte, hogy "súlyos gazdasági bűncselekmények miatt" eljárást indítottak a multinacionális gyógyszergyártó kínai vállalatának négy vezetője ellen. A gyanú szerint az elmúlt hat évben 3 milliárd jüant (109,2 milliárd forint) fordítottak megvesztegetésre.

Az érintett kínai vezetők között van a két alelnök, az egyikük Liang Hung, aki egyben az operatív menedzseri feladatokat is ellátta, valamint a HR igazgató és a jogi részleg vezetője. Mark Reilly, aki a cég brit központjában a kínai üzletért felel, június vége óta szintén Kínában tartózkodik.

A kínai közbiztonsági tárca arról tájékoztatott, hogy a GSK alkalmazottai kormányzati hivatalnokokat, vezetőket fizettek le nagy összegekkel, gyógyszeripari szervezeteket, alapítványokat vesztegettek meg, kórházakat és orvosokat pénzeltek közvetlenül és közvetve, hogy növeljék eladásaikat, vagy emeljék termékeik árait. A vesztegetések kivitelezésébe több mint 700 embert vontak be. Az érintettek közül többen már vallomást tettek.

Lapértesülések szerint a múlt hónap végén a rendőrség már több alkalmazottat őrizetbe vett Pekingben, Sanghajban és Csangsában, Hunan tartomány székhelyén. Lian Hung a kínai központi televízióban (CCTV) elmondta például, hogy az alkalmazottak olyan konferenciákat "szerveztek", amelyeket azután soha nem tartottak meg és utalt rá, hogy a pénzt fizettek kormányzati hivatalnokoknak, valamint kórházi vezetőknek, orvosoknak, hogy használják, felírják a gyógyszereiket.

A utazási irodák által bonyolított fiktív rendezvényszervezésre azért volt szükség, hogy annak költségeit elszámolhassák és az így "felszabaduló pénzt" kioszthassák. A rendőrség kihallgatta a gyanúsított utazási irodák képviselőit is, akiktől megtudták, hogy a kapott pénzből visszaadtak és emellett "szexuális szolgáltatást" is közvetítettek a GSK egyes vezetőinek, hogy fenntartsák velük az üzleti kapcsolatot. A cég ellen számlahamisítás és adócsalás gyanúja miatt is vizsgálatot indítottak.

A GSK közleményében mélységes aggodalmának adott hangot a vádak miatt. Egyben közölte, hogy az érintett utazási irodákkal megszüntették a kapcsolatot.