Hivatalos vatikáni bejelentés még nem történt, de a legnagyobb olasz napilap értesülése szerint Jean-Baptiste de Franssu kiválasztásáról már a vatikáni reformokat kidolgozó bíborosi tanács (C9) pénteken véget ért ülésszakán döntést hoztak. A tanácskozáson Ferenc pápa is jelen volt. A francia bankár kinevezésére igent mondott a George Pell bíboros vezette vatikáni Gazdasági Titkárság is szombati értekezletén.

De Franssu korábban az Európai Alap- és Vagyonkezelők Szövetségének elnöke, tavaly nyár óta a Ferenc pápa által felállított, egyházi és világi személyekből álló vatikáni gazdasági bizottság tagja volt. Elődjét, von Freyberget XVI. Benedek nevezte ki 2013 februárjában. A Corriere értesülései szerint a belga bankár nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket: az IOR kedden hozza nyilvánosságra 2013-as mérlegét, amelyből kiderült, hogy a nyereség alig néhány millió euró volt az ígért ötvenmillió euró helyett. Ernst von Freyberget azért is kritika övezte, mivel a Vatikán és Belgium között ingázott. Jean-Baptiste de Franssu ezzel szemben stabilan Rómába költözik.

Az IOR elnökének leváltása a Vatikán pénzügyi-gazdasági reformjának része. Ferenc pápa februárban a vatikáni gazdasági hivatalokat a Pell bíboros vezette Gazdasági Titkárság alá vonta össze. Ezt követően az egyházfő bejelentette, hogy az IOR nem szűnik meg, az új elnökkel azonban a vatikáni bank szerepe és vezetősége is megújulhat - vélte a Corriere della Sera.