Moszkva olyan projekteket dolgoz ki és egyeztet potenciális partnerekkel, amelyek alapján egy a Déli Áramlathoz hasonló gázvezetéket építene, ha az Európai Bizottság belemenne - nyilatkozta Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő.

Emlékeztetett arra, hogy Alekszej Miller, a Gazprom vezérigazgatója aláírt egy emlékeztetőt egy ilyen, a Fekete-tenger alatt Görögországba és Olaszországba gázt szállító projektről az olasz Edison és a görög DEPA céggel. Ez a török-görög-olasz gázrendszert összekapcsoló Poseidon (ITGI - Interconnector Turkey-Greece-Italy) projektet használná fel, amiről 2005 óta folytatnak tárgyalásokat, és eredeti célja azeri gáz szállítása volt Olaszországba.

Alekszej Miller a Kommerszant című gazdasági napilapnak úgy nyilatkozott, hogy a Gazprom bevonásának javaslata "európai partnereiktől" érkezett. Ez év végéig tanulmányozzák ennek megvalósíthatóságát, de ahhoz elengedhetetlenül szükséges az Európai Bizottság hivatalos támogatása.

A TASZSZ szerint nem világos, hogy a Gazprom tulajdonképpen a Déli Áramlat, vagy a Török Áramlat egy új változatának indítását tervezi. Az azonban egyértelmű, hogy az elképzelt vezeték csak két helyen érhet partot: Bulgáriában vagy Törökországban. Az Ankarával való viszony megromlását figyelembe véve Bulgária az esélyesebb.

Az olasz és a görög memorandum aláírását a szakértők mindenesetre Moszkva sikerének tartják, mert bizonyítják az Európai Bizottságnak, hogy Dél-Európának szüksége van az orosz gázra. Ugyanakkor a Gazprom rugalmasságát is mutatja, mert a Déli Áramlat ügyével ellentétben, amibe belebukott, nem próbálja megkerülni az Uniót.