Törökországba 22,3 százalékkal, Görögországba 14,3 százalékkal, Szerbiába 36,7 százalékkal, Bulgáriába 10,1 százalékkal, Magyarországra pedig 26,6 százalékkal nőtt az orosz gázszállítás éves összevetésben - derül ki a Gazprom közleményéből.

Alekszej Miller, a Gazprom vezérigazgatója a héten egy moszkvai fórumon arról beszélt, hogy a gázipari cég exportja az első nyolc hónapban 126,3 milliárd köbméter volt, ami 12,1 százalékkal több az egy évvel korábbinál.

Oroszország és Törökország tavaly októberben kötötte meg a kormányközi megállapodást az ukrán tranzit elkerülését célzó Török Áramlat megépítéséről. A gázvezetéknek két szárazföldi és egy tengeri szakasza lesz. Ez utóbbi csaknem 910 kilométer hosszú, megépítését a Gazprom finanszírozza.

A két szárazföldi vezeték egyike kizárólag Törökországot látja majd el földgázzal. A 180 kilométer hosszú szakasz kapacitása évi 15,75 milliárd köbméter. A másik szárazföldi vezeték Dél- és Délkelet-Európába szállít orosz földgázt Törökországon át, és ugyancsak évi 15,75 milliárd köbméter lesz az évi kapacitása. (Az orosz energiaügyi miniszter szerint az amerikai szankciók nem befolyásolják a Török Áramlat építését - erről itt olvashat.)

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter június elején az MTI-nek azt mondta, hogy 2019 végére létrejöhet az új gázszállítási útvonal Magyarországra. A tárcavezető azután nyilatkozott, hogy megállapodást írt alá a Gazprom vezérigazgatójával az ezzel kapcsolatos magyarországi fejlesztésekről.