A dán Carlsberg A/S söripari konszern a második negyedévben az egy évvel korábbi 19,06 milliárd koronánál magasabb, 19,16 milliárd dán korona értékesítési árbevételre tett szert, ami azonban elmaradt az elemzők által várt 19,38 milliárd koronától. Nettó nyeresége azonban a 2,08 milliárd koronás elemzői várakozásoknál nagyobb, 2,21 milliárd dán korona lett, magasabb az egy évvel korábbi 2,07 milliárd koronánál is.

Az értékesítési volumen összehasonlítható alapon két százalékkal csökkent a második negyedévben.

A negyedéves eredmény beszámoló alkalmából tett éves prognózisában a Carlsberg jelezte, hogy az orosz és az ukrán piacokon bekövetkezett forgalomcsökkenés a vártnál nagyobb hatással lehet eredményére. Nyeresége eszerint az idén jobban - egyszámjegyű százalékos mértékben - csökkenhet a 2013-ashoz képest a korábban jelzettnél. Visszaesik az üzleti eredménye is a korábban várt alacsony egyszámjegyű százalékos növekedéssel szemben.

A Carlsberg 2008-ban vásárolta meg az Oroszországban piacvezető Baltika Breweries részvényeinek azt az 50 százalékát, ami még nem volt a tulajdonában. Oroszországban a piaci részesedése 1,2 százalékponttal, 37,4 százalékra csökkent.

Ukrajnában 10 százalékkal csökkent a sörpiaci forgalom a második negyedévben, részben a bizonytalan gazdasági helyzet, részben a sörre kivetett adó májusi 43 százalékos megemelése miatt.

A nyugat-európai forgalom stagnál, vagy kissé csökken majd az idén a Carlsberg várakozásai szerint, Ázsiában viszont a 2013-assal összevethető mértékű lesz majd a növekedés.

A lefelé módosított éves előrejelzés hatására a Carlsberg részvénye közel hat százalékkal gyengült az európai tőzsdei nyitást követően.