Kazany városában, amit a 21 millióra becsült oroszországi muzulmán közösség fővárosának tartanak, márciusban megnyílik az első muszlim bank, amely a Saria törvényeinek alapján működik. A The Partnership Banking Center személyi és céges ügyfeleket egyaránt fogad, és igyekszik elősegíteni az oroszországi muzulmán befektetéseket, s ennek érdekében egyebek mellett szerződést köt az Islamic Development Bankkal.

Az új bank alapítását egy a duma által januárban elfogadott törvény tette lehetővé, amely engedélyezi, hogy pénzintézetek befogadhassanak csak olyan számlákat, amelyek összhangban vannak hitelveikkel - eddig ilyen megkülönböztetést nem tehettek ügyfeleik között.

A Saria ugyanis a Korán elveit alkalmazva tiltja az uzsorát, annak minősítve a kamatszedést is, nemcsak a betétek, hanem a nyújtott hitelek után is, tilos a spekuláció, tilos bárki pénzügyi gondjainak kihasználása, különös tekintettel az államéra. Szigorúan tilos bármilyen részvétel a szerencsejátékokban és a hitük által bármilyen szempontból bűnnek tekintet tevékenységben vagy azok finanszírozásában, mint az alkoholgyártásban- és kereskedésben és a dohánytermelésben, vagy a sertéstenyésztésben és feldolgozásban.

A kazanyi bankot hamarosan egy újabb iszlám pénzintézet követi: Ramzan Kadirov csecsen elnök megállapodott az Egyesült Arab Emírségek Mazkorp igazgatóságával, hogy iszlám bankot nyitnak Groznijban - közölte a TASZSZ.