A tavaszi ugrást követően a júniusi Brexit népszavazás negatív hatással volt az EU tőkepiacára és a közép-európai befektetők bizalmára: a Deloitte indexe jelenleg 109 ponton áll, ami azonban még így is jócskán felülmúlja a tavalyit.

A felmérés szerint a voksolás óta Nyugat-Európában, és főleg az Egyesült Királyságban lassult a befektetői tevékenység. Jelenleg csupán a válaszadók 7 százaléka várja, hogy a körülmények a következő fél évben pozitív irányba változnak, míg tavasszal ez az arány 24 százalék volt.

A közép-európai gazdasági várakozások enyhe romlása ellenére a befektetők a vállalatok hitelelérési lehetőségeit továbbra is nagyon jónak tartják. A tavalyi 70 százalékhoz képest idén már 83 százalékuk nem vár változást a hitelekhez való hozzáférésnél, ami várhatóan serkenti az üzleti aktivitást - véli Seres Béla, a Deloitte közép-európai pénzügyi tanácsadási üzletágának ügyvezető partnere. A következő fél évben már a megkérdezettek ötöde várja a tranzakciók méretének növekedését, és a válaszadók 70 százaléka akar új ügyletekre koncentrálni. Ez így együtt egyértelműen kecsegtetőbb, mint 2004-2007 között, a felmérés és a befektetői kedv "aranykorában".

A válaszadók igyekeznek "biztosra menni" és a piacvezetőket célozzák meg, míg a feltörekvő középvállalatok iránti érdeklődés befektetői szempontból a felére esett, ezzel egy időben azonban vonzóbbá váltak a startupok.

A startupok minden korábbinál magasabb arányban jelennek meg, immár a válaszadók 13 százaléka tekinti őket a leginkább versenyképes szegmensnek. E cégek a felmérés első tíz évében alig kerültek a képbe, de a számos sikertörténet a vállalkozókat és befektetőket is egyaránt arra ösztönözte, hogy a piacnak erre az igen fontos szegmensére is felfigyeljenek - hangsúlyozta Seres.