Az INA kedden közel 15 százalékkal, vagyis több mint fél kunával (mintegy 20 forinttal) megemelte a benzin és a gázolaj árát, és ezért Jadranka Kosor miniszterelnök nemtetszését fejezte ki az olajtársaság vezetőinek.

A zágrábi Vecernji List beszámolója szerint a kormányfő találkozott a cég vezetőivel, és azt kérte, hogy az INA az árváltozási tervekről idoben tájékoztassa a kormányt, és a társaság tanúsítson nagyobb szociális érzékenységet. A lap nem hivatalosan úgy értesült, hogy az INA közölte, a miniszterelnök kérése ellenére nincs lehetoség az árcsökkentésre.

A Jutarnji List pénteki száma részletesen is foglalkozik az e heti megbeszélések körülményeivel, amelynek kapcsán azt írták: a nézeteltérések miatt drámainak minősített találkozón csak az INA-vezetés horvát tagjai vettek részt, a magyarok nem.

Az INA legnagyobb tulajdonosa tavaly ősz óta a Mol, 47,15 százalékos részesedéssel, a horvát állam tulajdona 44,8 százalék. Jadranka Kosor szerint az igazgatóság horvát tagjai továbbra is a horvát államnak és nem a magyar tulajdonosnak tartoznak felelősséggel, ezért le is válthatják oket, ha nem képviselik a nemzeti érdekeket.

A lap írása szerint a horvát kormány és a Mol közötti, tavaly ősszel aláírt, de máig titkos szerződés a nemrég hivatalba lépett miniszterelnök számára is kellemetlen meglepetéseket okozott. A beszámoló szerint nem tudott arról, hogy a magyar tulajdonos, bár nincs meghatározó többségben, mégis teljes önállósága van a döntésekben, például az árak meghatározásában.

A találkozót követően napvilágot látott, hogy két nappal az áremelés előtt a kormányfo helyettese, Damir Polancec gazdasági miniszter - aki egyben az INA felügyelő bizottságának az elnöke is - tisztában volt az olajtársaság áremelési szándékával - írta az MTI-Ecó.

A Vecernji List pénteki száma szerint valószínűleg a miniszterelnök számára nem volt ismert, hogy az INA árképzését a kormány a gazdasági minisztériumon keresztül felügyeli. Horvátországban kéthetenként változik az üzemanyagok ára, az INA korábbi közlései szerint a dollár árfolyamától és a mediterrán jegyzési áraktól függően.

Elemzők a lapnak kifejtették, hogy az európai uniós gyakorlatnak megfelelőn működik a számítási formula Horvátországban, most is indokolt volt az árak módosítása, bár szerencsésebb lenne hetenként követni a változásokat. Inkább az meglepő, hogy az elmúlt hónapokban az INA nem növelte olyan mértékben az árakat, amilyen mértékben arra lehetősége lett volna, mondták a lap által idézett szakelemzők.