Nyár óta több mint 60 ezer görög cég helyezte át telephelyét, nyitott bankszámlát vagy szerzett adószámot Bulgáriában a National Confederation of Hellenic Commerce (ESEE) adatai szerint.

A jelenség nem új, 2009 óta tízezer görög vállalat választotta otthonául Szófiát - írta az Ozy -, azonban idén hihetetlenül felerősödött a trend. Az utóbbi hónapok görögországi bankbezárásai, a tőkeáramlás szabályozásának szigorítása és más, a cégek tevékenységét megnehezítő korlátozások egyre többet késztettek menekülésre. A Greek Reporter szerint ehhez járul a nehézkes hazai bürokrácia és a görög gazdaság jövőjével kapcsolatos bizonytalanság.

A vállalkozók szerint bár Bulgária üzleti szempontból nem ideális ország, a hazájuknál azonban kedvezőbb feltételeket kínál, például alacsonyabbak a vállalati adók és a munkaerő-költségek, és vonzóan stabil a bankrendszer.

Tavaly 2500 vállalatot alapítottak görögök Bulgáriában, a közvetlen görög beruházásokkal létrehozott cégek pedig már 40 ezer bolgárt alkalmaznak, és ugyanennyire becsülik a Bulgáriában görög exportra dolgozók számát. A görögök elsősorban az idegenforgalomban, a kereskedelemben, az ingatlanpiacon és a pénzügyi szolgáltatásokban aktívak.