Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az ügylet, ha azt az Egyesült Államokban végrehajtott külföldi beruházásokat felügyelő amerikai kormánybizottság (CFIUS) is jóváhagyja, a legnagyobb kínai felvásárlás lesz az ország területén. A felvásárlás a 7,1 milliárd dollár értékűre becsült virginiai Smithfield adósságállományának átvállalását is magában foglalná.

A legnagyobb kínai külföldi felvásárlást eddig 2012-ben a CNOOC hajtotta végre a 17,7 milliárd dollár értékűre becsült Nexen olajtársaság megszerzésével. A Lenovo 2004-ban 1,75 milliárdért vásárolta fel az IBM PC-üzletágát.

A Smithfield felvásárlása témája lesz Barack Obama amerikai és Hszi Csin-ping kínai elnök jövő héten megtartandó kaliforniai csúcstalálkozójának.

Az ügylettel kapcsolatos aggályok eloszlatására a Shuanghui ígéretet tett arra, hogy nem zárja be a Smithfield egyetlen üzemét sem, azokat nem fogja áttelepíteni és megtartja a cég jelenlegi vezetését is. A kínai vállalat hangsúlyozta: az ügylet célja az, hogy minél több amerikai sertéshús jusson el a kínai piacra, nem pedig fordítva.

Kína Mexikó és Japán után az amerikai sertéshúsexport harmadik legnagyobb piaca. A tavalyi kínai import az Egyesült Államokból 431 ezer tonna volt, 866 millió dollár értékben. Az amerikai sertéshús iránti kereslet, főleg az ottani, az élelmiszerbiztonsággal kapcsolatban kirobbant botrányok miatt a tízszeresére nőtt az ázsiai országban.

A Shuanghui International a legnagyobb kínai húsfeldolgozó, a magántulajdonban lévő Henan Shuanghui Investment & Development Co többségi részvényese.

A bejelentés nyomán a Smithfield részvényei 25 százalékkal, 32 dollár 47 centre emelkedtek.