Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Akár 70 dollárig is emelkedhet az olaj ára jövő nyárra, a szezonálisan erősebb amerikai vezetési szezon alatt, ahogy a piac erős túlkínálatos állapotból jelentős deficitbe fordul át - véli Francisco Blanch, a Bank of America Merrill Lynch árupiaci és derivatív részlegének elemzési vezetője a CNBC szerint.

Az OPEC-nek kartellként vége, egymással versengő elképzelések vannak a tagországokban, így nagyon kicsi a tér a kompromisszumra. A Bank of America szerint azonban még ha nem is lesz megállapodás az OPEC-tagok között, jövőre a globális olajkereslet így is mintegy napi 800 ezer hordóval haladhatja meg a kínálatot.

Ez utóbbit elsősorban annak tulajdonítják, hogy az olajárak összeomlása után a vállalatok jelentősen visszafogták beruházásaikat, ami viszont ekkora már jelentkezni fog a termelésben. Legutóbb 2010-ben volt ilyen mértékű deficit az olajpiacon, ami azt eredményezte, hogy az árak 78 dollárról 95 dollárig emelkedtek.

Blanch szerint a Fed fokozatosan fog csak kamatot emelni, ami kordában tarthatja a dollárt, és megakadályozza, hogy az olaj túl drágává váljon a más devizát tartó vásárlóknak.