Az orosz Szberbank az Orbán-kormány gazdaságpolitikája miatt nagyon kemény piacként tekint Magyarországra. A helyzetet csak tovább nehezíti a devizahitelekkel kapcsolatos legújabb törvény, amely a vártnál nagyobb terheket ró a bankokra - idézte a Moscow Times Hámori Andrást, a Sberbank Europe AG lakossági üzletágért felelős igazgatósági tagját. Oroszország legnagyobb bankja kilenc országban vetette meg a lábát a régióban azt követően, hogy két éve megvásárolta az osztrák Volksbanken AG itteni hálózatát.

Csehországban és Szlovákiában, ahol ésszerű adók terhelik a bankokat, egyre jobbak az üzleti lehetőségek, és a több éven át tartó halvány növekedés után a magyar gazdaság is kezd talpra állni. Ez jó hír a pénzintézeteknek is, ám a szabályozási környezet számos kihívást támaszt velük szemben, ami óvatosságra készteti a bankokat - derült ki a menedzser Reutersnek adott interjújából.

Nem ide jönnek

Ezért amikor a részvényeseknek dönteniük kell, hogy hova vigyék a tőkéjüket, akkor természetesen megnézik a megtérülési lehetőségeket, és ennek alapján Magyarország nem kerül a célországaik listájának tetejére. Sokkal inkább az ellenkező végén köt ki. Orbán Viktor magyar miniszterelnök kormánya magas különadókat vetett ki a pénzintézeti szektorra 2010 óta. Jelenleg új intézkedéseken dolgoznak a főként svájci frankban felvett devizahitelek törlesztésének módosítására - emlékeztet az orosz hírportál.

A lépések várhatóan további nagy veszteségeket varrnak a bankok nyakába. A parlamentnek benyújtott törvény alapján egy vezető jegybanki elemző szerint ez elérheti a két-hárommilliárd eurót is, ami meghaladja a szakértők várakozását. Hámori elmondta, hogy a Szberbank egyelőre elemzi, hogyan érintheti magyarországi leányvállalatát az új törvény elfogadása.

Meglepetések

Olyan új elemeket vettek bele a jogszabályba a törvényhozók, amelyek meglepetésként értek bennünket, és azt hiszem, senki sem számított ekkora teherre - fejtegette. A kormány előzőleg nem jelezte, hogy a törvény a forinthiteleket is érinteni fogja. Ez egy új, meglepő elem, ami váratlanul érte a tulajdonosokat is. A magyarországi üzleti környezet nagy kihívásokat támaszt a pénzintézeti szektor szereplőivel szemben - ismételte el.

A Szberbank egyébként a következő két évben nem tervez további felvásárlásokat Kelet-Közép-Európában, erejüket a természetes növekedésre koncentrálják. A Volksbank hálózatának megszerzésével vetették meg a lábukat a nemzetközi piacon, így érhető, hogy most ezt a helyzetet igyekeznek konszolidálni: megerősítik a menedzsmentet és tapasztalatokat gyűjtenek.

A bank célja, hogy a jelenlegi 2,1 százalékról 2018-ra öt százalékra emelje itteni piaci részesedését. Ennek eléréséhez támaszkodhat anyabankjára. Várakozásaik szerint az orosz vállalatok erősíteni fogják jelenlétüket a térségben a következő években, amelyhez természetes pénzügyi partnerként társulhatnak melléjük a Szberbank itteni leányvállalatai.