Látványos drágulással, 28,5 százalékos árfolyamemelkedéssel reagáltak múlt csütörtökön a Magyarországon is érdekeltségekkel rendelkező JKX Oil & Gas Plc. londoni értéktőzsdén jegyzett részvényei arra, hogy vételi ajánlatot tehet a cégre az orosz Proxima Capital Group Inc. (PCG) befektetési társaság. A 2013-ban alapított cég közlése szerint a tárgyalások még igen korai szakaszban vannak, így még az sem biztos, hogy az ajánlat létrejön, és ha igen, milyen feltételekkel. A PCG-nek március 5-ig kell döntenie arról, hogy ajánlatot tesz-e. Erre reagálva a JKX igazgatósága közölte: eddig nem kaptak hivatalos megkeresést az ajánlat vonatkozásában a PCG-től. (A PCG weboldalán a hírek rovatban csupán a JKX-es közlemény szerepel.)

A JKX-ben már most is van bőven orosz és ukrán tulajdon. A volgográdi székhelyű, olajtermékek kereskedelmével és kivitelével foglalkozó, 1992-ben alapított Interneft 6,6 százalékos részesedéssel rendelkezik, de a két legnagyobb részvényes is ukrán illetve orosz hátterű - utóbbiak csaknem 40 százalékot birtokolnak és együtt is szavaznak.

Forrás: JKX

Nemkívánatos tulajdonosok

Velük - a 27,5 százalékot birtokló Eclairs Grouppal, valamint a 11,4 százalékot tulajdonló Glengary Overseasszel - igencsak borús a cégben 2,1 százalékos részesedéssel bíró Paul Davies vezérigazgató viszonya. Davies a Financial Timesnak nyilatkozva 2013 nyarán arra szólította fel a két együttműködő céget, hogy vagy folytassák részvényvásárlásaikat és szerezzenek többségi tulajdont, vagy ne kampányoljanak tovább a vezérigazgató-váltás érdekében. Ezt megelőzően sikeresen blokkolták a közgyűlésen a két részvényes szavazati jogát, amire azok perrel válaszoltak.

A JKX elnöke, Nigel Moore által szignált, tavaly nyáron a részvényesekhez intézett levél is arra utalt, hogy az Eclairs és a Glengary a saját emberét ültetné a főnöki székbe, sőt, más felső vezetőket is lecserélne, mégpedig - a nevük alapján - oroszokra, ukránokra.

Ebből a levélből derül ki az is, hogy az Eclair és a Glengary valójában kinek a tulajdonában van. A Brit Virgin-szigeteken bejegyzett - azaz offshore - Eclair 59,1 százaléka Igor Kolomojszkij, 40,9 százaléka pedig Gennagyij Bogoljubov és családja birtokában van. Kolomojszkij és Bogoljubov a leggazdagabb ukrán oligarchák közé tartoznak, az Origo.hu összeállítása szerint elsődleges területük a bankszektor (a hozzájuk köthető Privat Bank a legnagyobb Ukrajnában), de érdekeltek a médiában, a fémiparban, az olajiparban és a légi szállításban is.

A Glengary 95 százalékát az orosz üzletember Alekszander Zsukov, 5 százalékát pedig Olekszandr Rackevics tulajdonolja - utóbbit egyrészt a JKX vezetésébe delegálták volna, másrészt Zsukov képviselője. A JKX arra is felhívta a részvényesek figyelmét, hogy tudomásuk szerint az Eclairs által a menedzsmentbe szánt Sztanyiszlav Judint ukrajnában körözik, mégpedig hatalommal való visszaélés vádjával, ami elől Nagy-Britanniába menekült.

A JKX azzal vádolta a két együttműködő céget, hogy destabilizálni akarják a társaságot mégpedig azért, hogy így szerezzenek irányítást felette anélkül, hogy bármilyen felárat, prémiumot fizetnének a többi részvényesnek.

A JKX elnöke úgy látta, hogy miután a cég legjelentősebb érdekeltségei épp ott vannak, ahol Kolomojszkij és Zsukov is tevékenykedik, a társaság vezetésében való részvételük veszélyeztetné a térségbeli fontos kereskedelmi és kormányzati kapcsolatokat. Ha mindez nem volna elég, a brit legfelsőbb bíróság 2013 szeptemberében úgy találta, hogy az Eclairs és a Glengary valótlan információkat közölt a JKX azon kérdéseire válaszolva, amelyek az érintettek tulajdonrészével kapcsolatban tett fel.

Nem a magyar mezők a fontosak

A JKX 2014 első féléves jelentése 74,3 millió dolláros bevételről (mínusz 18,6 százalék az egy évvel korábbihoz képest), 5,8 milliós üzemi profitról (mínusz 38,3 százalék) és 4,95 centes részvényenkénti nyereségről (plusz 14 százalék) szólt. A kitermelés bő háromnegyedét az orosz, a fennmaradó részt az ukrajnai tevékenység adta.

Forrás: JKX

A JKX legfrissebb, tavaly harmadik negyedévi gyorsjelentése szerint továbbra is áll a magyarországi kitermelés, ráadásul a hazai kutatási tevékenység terén sem történt előrelépés. Korábban a hazai földgázhálózatba bekötött három kút hozamából évi néhány millió dolláros bevétel származott, ennek kiesése éreztetette is hatását a JKX számain.

Ami a magyarországi szénhidrogén-kitermelést illeti, nem csak a JKX körül tűntek fel orosz cégek. Amint arról beszámoltunk, a kanadai Falcon Oil & Gas a Gazprom Nyefty szerbiai érdekeltségével, a Naftna Industrija Srbijével (NIS) kötött megállapodást, ám ez az együttműködés fiaskóval zárult. Az osztrák hátterű RAG Hungary Kft. leányvállalata, a RAG Kiha Kft.-ben viszont tavaly 50 százalékos részesedést szerzett a NIS.