Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
A fellendülés lassú folyású lehet és magas munkanélküliséggel járhat, a bankok feszültség alatt maradnak, miközben az ingatlanpiaccal kapcsolatban is maradnak aggályok - fogalmazott Strauss-Kahn. A kötvénypiacok továbbra is gyengék maradnak, a háztartások és a pénzügyi szektor pedig továbbra is inkább szabadulna a hitelektől - mondta az IMF feje.

Ezért a döntéshozóknak igen óvatosnak kell lenniük, amikor a válságüzemmódból való kilépésről gondolkodnak - tette hozzá Strauss-Kahn. Ez azonban egyelőre nem aktuális probléma. A világ monetáris rendszerének végső reformja is valószínű szerinte, de sokkal inkább a következő évtized, mintsem a következő hónapok feladataként; ez sokkal inkább politikai mint gazdasági kérdés - tette hozzá a korábban Franciaország gazdasági miniszteri székét is elfoglaló vezető.

A világ pénzügyi vezetőinek Strauss-Kahn szerint még sok teendőjük maradt annak érdekében, hogy megelőzzék hasonló válságok jövőbeni kirobbanását. Szavai szerint, bár a pénzügyi válságban alkalmazandó elvek tekintetében egyetértés mutatkozik, addig a konkrét intézkedések nem haladnak olyan gyorsan, mint ahogyan arra szükség lenne, például a vezetői kompenzáció, vagy az államháztartás nagy alrendszereinek reformjait illetően.

A Valutaalap első embere kiállt az USA-dollár mellett is, mint nemzetközi tartalékdeviza, bár azt is hozzátette, hogy szerepe idővel valószínűleg változni fog. A dollárnak egyelőre nincs riválisa mint menedékdeviza - mondta. Korábban Kína nyilvánosan megkérdőjelezte a zöldhasú stabilitását, és az IMF-nek javasolta, hogy a dollárt helyettesítse a Valutaalap saját elszámolási egységével, a Special Drawing Righttal (SDR), és 50 milliárd dollárért jegyzett is az alap történetének első SDR-denominált kötvényéből.