Ezzel kevesebb mint egy év alatt már a második tőkeemelését hajtja végre a világ legidősebb bankja, egyrészt a múlt évi európai stressz teszten kimutatott tőkehiány miatt, másrészt pedig az állami mentőcsomag visszafizetése érdekében - írta a Reuters.

A mostani 3 milliárd eurós tőkeemelés nagyobb, mint a bank jelenleg a piacon lévő 2,4 milliárd eurós piaci kapitalizációval rendelkező részvényeinek értéke, miután múlt héten 2,56 milliárd eurónyi új részvényt bocsátott ki a pénzintézet. A mostani tőkeemeléssel a bank 10 új részvényt bocsát ki 1,17 eurós részvényenkénti áron minden forgalomban lévő részvény után.

Egyelőre nem tudni, hogy a részvények hogyan állnak majd az új részvénykibocsátáshoz, de a Consob adatai szerint a Monte dei Paschi két jelentősebb részvénybirtokosa is kisebb mértékben, de csökkentette részvénykitettségét a pénzintézetben.

Hiába igyekszik sorozatos tőkeemelésekkel megoldani a pénzügyi és likviditási problémákat a bank, az EKB szerint ez még nem elegendő ahhoz, hogy a Monte dei Paschi kijöjjön a rossz hitelek, gyenge tőkehelyzet és a várakozásokat alulmúló profitszámok okozta kátyúból. Mindez afelé hajthatja a pénzintézetet, hogy mielőbb vevőt találjon magának.