Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A vádlottak között van Andrej Bogdanov, a ploiesti-i kőolaj-finomító vezérigazgatója, két orosz és egy román állampolgárságú helyettese, a cég román főkönyvelője és egy moldovai állampolgárságú igazgatótanácsi tagja.

A vádhatóság szerint a Petrotel a piaci árnál drágábban vásárolt alapanyagot (kőolajat), illetve az önköltség alatti áron értékesítette végtermékeit a Lukoil Europe Holdingsszal lebonyolított ügyletekben egy nem létező adósság törlesztésének álcája alatt.

A bukaresti média értelmezése szerint így a román leányvállalat vagyonát és nyereségét törvénytelenül átjátszották a Hollandiában bejegyzett főrészvényes tulajdonába, miközben a "veszteségesre könyvelt" vállalat Romániában nyereségadót sem fizetett.

Az ügyészek szerint a cégvezetők ezzel 1,7 milliárd eurós veszteséget okoztak. A ploiesti-i vádhatóság a két vállalat kétmilliárd eurónyi részvényét, bankbetétét és kibocsátási kvótáját helyezett zár alá biztosíték gyanánt. A vádhatóság közleménye megemlíti, hogy az ügyészek munkáját a Román Hírszerző Szolgálat és a Prahova megyei rendőrfelügyelőség támogatta.

A Romániában példátlan összegű vagyonzárat egy hónapja terjesztették ki a Lukoil európai főrészvényesére. Ennek nyomán Vagit Alekperov, a Lukoil igazgatótanácsának elnöke levelet írt Klaus Iohannisnak, amelyben "őrültségnek" minősítette a vádakat, felhívta figyelmét, hogy az ügyészségi akció ellehetetleníti a Lukoil romániai tevékenységét, ahol a cég 4000 ember megélhetését biztosítja, és a román államfő segítségét kérte egy "átlátható vizsgálat" biztosítása érdekében.

Az orosz olajcég ugyanakkor az Európai Bizottság közbelépését is sürgette, arra hivatkozva, hogy egy romániai "viszonylag kis vádhatóság európai következményekkel járó" intézkedéseket hozott.

A Lukoil másfél évtizede tevékenykedik Romániában, ahol 300 töltőállomásával a harmadik legnagyobb szereplőnek számít az üzemanyag-piacon.