Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Arkagyij Rotenberg, Putyin elnök egyik kedvenc oligarchájának cégét, a Sztorjgazmontázst (SGM) bízta meg az orosz kormány a Krím-félszigetet az orosz szárazfölddel összekötő, a kercsi tengerszoroson átívelő híd megépítésével. Rotenberg az elsők között került a nyugati szankciókkal sújtottak listájára - emlékeztetett a The Moscow Times.

A kercsi híd 19 kilométer hosszú lesz, legkésőbb 2018 decemberében el kell készüljön, költségét 6,17 milliárd dollárra becsülik - bár eredetileg csupán 1,5 milliárdra számítottak. A krímiek jobban szerettek volna alagutat, attól tartanak, hogy a híd használatát a téli viharok lehetetlenné tehetik, de Moszkva másképp döntött.

Az SGM megbízása a híd építésével nem kis meglepetés, eddig úgy volt, hogy az állami autóút hivatal, a Roszavtodor végzi azt, majd állítólag aláírtak egy szerződést a CCCC kínai közlekedési építő vállalattal. A projekt finanszírozása is kérdéses, kínai és dél-koreai tőke bevonásáról is volt szó. Arról sem döntöttek, hogy fizetős lesz-e a vasúti és közúti híd használata.