Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Napi Gazdaság pénteki számának cikke

Vlagyimir Putyin orosz elnök, miután dekrétummal utasította a Gazpromot és a többi stratégiainak minősített nagyvállalatot, hogy ezentúl a kormánytól kérjenek engedélyt külföldi tevékenységükhöz, egy gazdasági konferencián kijelentette: véget kell vetni a korrupciónak a legnagyobb orosz vállalatnál és át kell alakítani a gáztársaság üzleti modelljét. Erről részleteket nem árult el, a korrupcióval való leszámolást pedig rendőrségi feladatnak nevezte.

A RIA Novosztyi hírügynökség szerint nemcsak külföldi partnerei, de kisebbségi részvényesei is évek óta bírálják a hatékonyság hiányát és a korrupciót a vállalatnál. Putyin most úgy nyilatkozott, hogy a vádak talán nem alaptalanok, és azt is megjegyezte, hogy más energetikai vállalatoknak is lehetővé kellene tenni a jelenleg a Gazprom monopóliumát képező vezetékrendszer használatát.

E lépések − amelyeket régóta követelnek az érdekeltek és a szakértők − nyilván nem véletlenül követik az Európai Unió által a Gazprom ellen indított vizsgálatot, és céljuk nyilván az, hogy elvegyék a várható uniós állásfoglalás élét. Ugyanakkor az államfő bírálta az EU harmadik energiacsomagjának azt a követelményét, hogy válasszák szét a gáz kitermelését, szállítását és forgalmazását végző ágazatokat, mintegy jelezve, meddig terjed kompromisszumkészsége.

Védelmébe vette a Gazpromot azzal az uniós váddal szemben is, hogy megsértette a monopóliumellenes szabályokat, emlékeztetve arra, hogy az orosz cégé az európai gázpiac mintegy 27 százaléka, míg a norvég energetikai vállalatok 29 százalékát birtokolják. Az árak ügyében is a Gazprom mellé állt, kijelentve: ha az európaiak olcsóbb gázt akarnak, akkor csökkentsék adóikat, amelyek a végfelhasználók által fizetett díj 60 százalékát teszik ki.