Tumultuózus jelenetek, az állambiztonsági szolgálat razziája, a rohamrendőrség összecsapása a dühöngő betétesekkel - ha nem is mindennapos, de gyakori kísérői ezek a moszkvai jegybank döntésének magánbankok működési engedélyének visszavonásáról.

Legutóbb a napokban az Admiraltejszki Bank közepes méretű banknál került sor ilyen jelenetekre, amelyet azért zártak be, mert nem rendelkezett elegendő tartalékkal, gyanúsan nagy összegű ügyleteket bonyolított le, nem tartva be a pénzmosás elleni szabályokat, ráadásul ebben a hónapban gyakorlatilag abbahagyta ügyfelei kiszolgálását - írta a The Moscow Times.

A Banki.ru szakmai internetes lap jelentése szerint ráadásul amikor a jegybanki ellenőrök átvizsgálták páncéltermeit, ott arany színűre festett fém rudakat találtak. S ez a hatalmas ország óriási bankrendszerének 289. legnagyobb pénzintézetében történt, s egyáltalán nem volt kivételes jelenség.

A moszkvai jegybank 2013-ban kinevezett elnöke, Elvira Nabiullina ugyan hadjáratot hirdetett a bankszektor megtisztítására, de a szkeptikus oroszok közül kevesen vették ezt komolyan - nem jól tették. A neves közgazdász - ugyancsak sokak meglepetésére - Vlagyimir Putyin elnök teljes támogatásával nem annyira tisztogató, mint irtó hadjáratot indított a bankrendszer rendbetételére: több mint 140 bank működési engedélyét vonta be és milliárdokat költött bankok megmentésére. Ráadásul egyértelműen nem a személyes leszámolások ott oly gyakori szándéka vezérelte döntéseit, hanem hogy a bankokat és betéteseik pénzét mentse.

TOP 5 bankmentés

A The Moscow Times az utóbbi két év öt legnagyobb banki bukásának nézett utána. A Trust Bank kimentéséhez 127 milliárd rubelre (1,86 milliárd dollár) volt szükség - ez az orosz történelem második legnagyobb bankmentő akciója volt, amikor az ország 40 vezető pénzintézete közé tartozó bank 2014 decemberében összeomlott. Vezetői sikkasztottak és meghamisították a bank könyveit, fő részvényese, Ilja Jurov a Forbes magazin szerint Londonba szökött.

A Master Bank mentőöve 31,3 milliárd rubelre rúgott (458 millió dollár), és még az sem menthette meg, hogy igazgatótanácsának tagjai között volt Igor Putyin, az államfő unokatestvére. 2013 novemberében zárták be a pénzmosás szabályainak megsértése és gyanúsan nagy összegű pénzügyi tranzakciók miatt. Az ügy egyik érdekessége, hogy a bűnügyi nyomozás nem tudta megállapítani, ki a bank fő részvényese, így vádat sem tudtak emelni ellene.

A Probusinessbank megmentése 67 milliárd rubeljébe (989 millió dollár) került a kincstárnak, ami keményen sújtott több nagy nyugati befektetési alapot is. A jegybanki vizsgálat 67 milliárd rubeles hiányt tárt fel tőkevesztés, fiktív kötvények kibocsátása és hibás befektetések következtében. Ez vetett véget Szergej Leontyev pénzügyi birodalmának és innovatív menedzsment stratégiájának, amire - mint külföldre menekülése előtt közölte - "Oroszország még nem áll készen".

Összeomlott egy másik birodalom is, amikor a központi bank bevonta az ország 45. legnagyobb bankja, a Rosszijszkij Kredit működési engedélyét, majd Anatolij Motiljov másik három pénzintézetéjét is. A bank kimentéséhez 75,7 milliárd rubeles (1,1 milliárd dollár) segítségre volt szükség, Motiljovnak viszont nem kellett támasz - nyomtalanul eltűnt az országból.

A Mosoblbank 117 milliárd rubeles (1,7 milliárd dollár) megmentése az orosz banktörténet harmadik legnagyobb feltőkésítése. Ebben az esetben 2014 májusában valóságos láncreakció történt. A bank két tulajdonosának, Andrej és Alekszandr Malcsevszkijnek ez a csődje ugyanis magával rántott két másik , az apa-fia csapat által ellenőrzött pénzintézetet, az Inresbankot és a Finance Business Bankot is. Ez volt az a kivételes eset, amikor a felelősöket elkapták, és többet már el is ítéltek közülük, illetve folyik ellenük a nyomozás.